Кістку з гомілки пересадили у щелепу: хірурги у Львові вперше провели надскладну операцію

Вікторія Андрєєва — 19 лютого, 13:38
Кістку з гомілки пересадили у щелепу: хірурги у Львові вперше провели надскладну операцію
У Львові хірурги вперше провели надскладну мікрохірургічну операцію
Центр "Незламні"

Українські щелепно-лицеві хірурги вперше виконали складну мікрохірургічну операцію з реконструкції нижньої щелепи без допомоги іноземних колег.

Пацієнтом став 25-річний Андрій з Херсонщини, який захищав Україну з перших днів свого повноліття, повідомили в реабілітаційному центрі “Незламні”.

На початку повномасштабного вторгнення Андрій ніс службу на Донеччині. Уламок російського снаряда 12 березня 2022 року розірвав йому пів обличчя. Побратимам вдалось зупинити масивну кровотечу та евакуювати важко пораненого воїна.

“Це був звичайний день на фронті. Ми тримали позиції та стежили за противником. В той час, коли прилетіло, я дивився в бінокль. Вибухова хвиля мене оглушила. Говорити я не міг, не міг зорієнтуватися в просторі, навіть не зрозумів, що сталося”, – розповідає Андрій.

Захисник Андрій, якому провели реконструктивну операцію
Захисник Андрій, якому провели реконструктивну операцію
Центр "Незламні"

Уламок вибив частину кістки нижньої щелепи та зуби. Через це захисник не міг повноцінно харчуватися – жувати та їсти тверду їжу.

Спершу військовому поставили титановий імплант замість кістки, але він не прижився.

Тому лікарі вирішили замінити відсутній фрагмент його власною кісткою.

“Це одна із найважчих операцій у щелепно-лицевій хірургії. Адже, аби кістка прижилася треба ювелірно з’єднати купу маленьких судин – завтовшки всього з людську волосину. Наші спеціалісти спільно з американськими колегами місії Face to Face. вже не раз успішно виконували такі мікрохірургічні втручання”, – зазначили в центрі “Незламні”.

Операція тривала 14 годин
Операція тривала 14 годин
Центр "Незламні"

Хірурги використали набутий досвід та вперше провели надскладну операцію без участі іноземних колег. Вони пересадили частину гомілкової кістки разом із м'язами та судинами в щелепу захисника.

Потім фахівці зшили усі судини та “закрили” рану клаптем шкіри пацієнта. Складна мікрохірургічна операція тривала 14 годин.

Матеріали для реконструктивної операції
Матеріали для реконструктивної операції
Центр "Незламні"

“Життя – дуже дорога річ, особливо це розумієш, коли ти на межі життя та смерті. Саме тому я не хочу забирати шрами і шліфувати рубець, аби не забувати про цінність кожного моменту”, – каже захисник.

Нагадаємо, ми побували на операціях в рамках третьої місії Face to Face, під час якої українські фахівці вчились у колег з США робити складні реконструктивні операції. Зокрема – пересаджувати кістки та нерви з інших ділянок тіла на обличчя, щоб відновити функціональність й естетичний вид.

Реклама:

Головне сьогодні