COVID-19 затягнувся? Вчені вважають, це може вказувати на гіпермобільний синдром суглобів

Анастасія Поя — 20 березня, 13:56
COVID-19 затягнувся? Вчені вважають, це може вказувати на гіпермобільний синдром суглобів
Depositphotos

Люди із синдромом гіпермобільності суглобів з більшою ймовірністю матимуть довший перебіг захворювання на COVID-19 та відчуття постійної втоми.

Дослідження, результати якого опублікували в журналі BMJ Public Health, підтвердило, що пацієнти з цим синдромом значно частіше страждали від втоми, ніж ті, в яких обсяг рухів суглобів дорівнював середньостатистичній нормі, пише The Guardian.

Гіпермобільність часто називають синдромом "розхитаних суглобів" або "подвійних суглобів". Люди з таким діагнозом мають особливо гнучкі суглоби й здатні повертати кінцівки в незвичні положення.

Вчені з Медичної школи Брайтона і Сассекса та Королівського коледжу у Великій Британії на початку пандемії COVID-19 дослідили потенційний зв'язок між гіпермобільністю суглобів, синдромом хронічної втоми та фіброміалгією (стан, що викликає біль у всьому тілі).

Вони проаналізували перебіг коронавірусної інфекції у 3 064 людей й виявили, що люди з більш гнучкими суглобами приблизно на 30% частіше скаржилися, що не повністю одужали від COVID-19.

Також науковці виявили, що пацієнти з гіпермобільністю суглобів частіше за інших страждали від втоми.

За словами вченої Джессіки Екклз з Медичної школи Брайтона і Сассекса, яка брала участь у дослідженні, люди з гіпермобільністю суглобів, зазвичай, мають синдром постуральної тахікардії – стан, коли частота серцевих скорочень дуже швидко збільшується після того, як людина встає з положення сидячи або лежачи.

Також гіпермобільність суглобів може бути пов’язана, зокрема, з розладом аутистичного спектра і хворобами на кшталт розсіяного склерозу та фіброміалгії синдрому, який спричиняє болі у м'язах і суглобах.

Оскільки ці захворювання здатні викликати відчуття втоми, не можна остаточно стверджувати, що під час інфікування SARS-CoV-2 на це впливала гіпермобільність суглобів, кажуть учені.

"Дослідження свідчить, що люди з довготривалим перебігом COVID-19, ймовірно, є "гіпермобільними".

Це важливо виявити, оскільки, можливо, ліки, які допомагають людям із гіпермобільністю і болем зміцнювати й підтримувати м'язи, можуть допомогти всім", – сказала Джессіка Екклз.

Зазначається, що у світі близько 20% дорослих людей є гіпермобільними.

Раніше ми повідомляли, що науковці виявили два нові побічні ефекти від вакцини проти COVID-19.

Реклама:

Головне сьогодні