Стевія замість цукру? Що варто знати про натуральний підсолоджувач
Надмірне вживання цукру може бути достатньо небезпечним для організму, тому про нього навіть кажуть: "Цукор – біла смерть".
Тому людство знайомиться з альтернативними підсолоджувачами, серед яких стевія – натуральний замінник цукру.
Щоб дізнатися, наскільки корисною та безпечною є стевія, "УП. Життя" поспілкувалася з кандидаткою медичних наук, лікаркою-терапевткою Тетяною Антофійчук і використала джерела WebMD, Healthline, Управління з контролю за продуктами та ліками США (FDA) та Cleveland Clinic.
Що таке стевія?
Стевія – це рослина з родини айстрових. Солодкість стевії надають спеціальні речовини в складі її листків – стевіолові глікозиди. Вони до 400 разів солодші за основний компонент звичайного цукру – сахарозу. Це означає, що для підсолодження напоїв чи фруктів потрібно значно менше стевії, ніж цукру.
"Стевія є одним з найбезпечніших натуральних цукрозамінників з потенційними корисними властивостями. Проте найкращою стратегією залишається поступове зменшення потреби в солодкому взагалі, а не просто заміна цукру на інші підсолоджувачі", – наголошує лікарка Тетяна Антофійчук.
Якщо ви маєте хронічні захворювання, перед регулярним вживанням цукрозамінників варто проконсультуватися з лікарем.
Стевія, яку можна зустріти на полицях супермаркетів, не містить цілих листків. Вона доступна у рідкому, порошковому та гранульованому вигляді та виготовлена з високоочищеного екстракту листя – ребаудіозиду А (Reb-A).
Стевія належить до категорії "нових підсолоджувачів". Найчастіше виробники змішують її з іншими речовинами, такими як еритрит (цукровий спирт) чи декстроза (глюкоза).
Водночас стевію можна вирощувати вдома й використовувати листя для підсолодження страв та напоїв.
Яка користь стевії?
У Південній Америці та Азії люди здавна використовують листя стевії для підсолоджування напоїв, зокрема чаю. Її перевагою є те, що, на відміну від інших підсолоджувачів – це натуральний продукт.
"Стевія є одним з найбезпечніших натуральних цукрозамінників з потенційними корисними властивостями. Проте найкращою стратегією залишається поступове зменшення потреби в солодкому взагалі, а не просто заміна цукру на інші підсолоджувачі", – наголошує лікарка Тетяна Антофійчук.
Вивчення впливу цих гормонів на метаболізм продовжується, але вже встановлено, що такі речовини сприяють покращенню рівня глюкози в крові та можуть бути корисними при інсулінорезистентності та діабеті.
"Стевія справді має біологічно активний вплив на гормональну систему кишківника та регуляцію рівня цукру. Проте вплив на метаболізм глюкози ще потребує додаткових досліджень для повного розуміння механізмів та ефективності", – пояснює лікарка Тетяна Антофійчук.
Стевія може впливати на такі функції організму:
- Схуднення чи набір ваги
Стевія практично не містить калорій, а це може приваблювати тих, хто прагне схуднути. Однак дослідження показують: цей підсолоджувач здатен впливати на рівні глюкози та інсуліну, кишкову мікробіоту та контроль апетиту, які беруть участь в зміні маси тіла. Проте такий ефект може залежати від кількості стевії та навіть від часу доби, коли вона вживається.
А інші наукові праці наводять зовсім протилежний ефект – набір ваги, зумовлений реакцією мозку на солодкий смак, що стимулює апетит.
Тому необхідні подальші наукові підтвердження реальної користі стевії для зниження ваги.
- Рівень холестерину
Високий рівень холестерину підвищує ризики атеросклерозу, серцевого нападу, ішемічної хвороби серця та інсульту.
Показано, що порошок листя стевії може допомагати нормалізувати рівень холестерину. Протягом місяця учасники щодня споживали 20 мл екстракту стевії. У результаті знизився рівень загального холестерину та "поганого" холестерину. При цьому зріс рівень "доброго" холестерину.
Чи матиме подібний ефект періодичне вживання стевії у менших дозах – наразі невідомо.
Скільки стевії можна вживати безпечно?
Щоб дізнатися, яка кількість продукту є безпечною, використовують показник прийнятної добової дози (Acceptable Daily Intake, ADI).
За даними FDA, щоб перевищити ADI, потрібно було б вжити приблизно 27 пакетиків підсолоджувача стевії на день (це приблизно 25-40 грам). Враховуючи, що стевія приблизно у 400 разів солодша за цукор, це величезна доза.
Навіть якщо продукт визнаний безпечним, його надмірне споживання точно не принесе користі. Стевію слід вживати помірно, поки дослідження її впливу на організм тривають.
Цілі листки, коріння, стебла та інші частини рослини не мають схвалення Управління з контролю за продуктами та ліками США (FDA). Те саме стосується сирих екстрактів та харчових добавок зі стевії. Наразі немає достатньо даних про їхній вплив на здоров’я, зокрема на роботу нирок, серця та судин.
FDA дозволило використовувати лише високоочищені стевіолові глікозиди з листя стевії. Продукти, які вважаються безпечними, зазвичай мають у складі позначення "stevia extract" або "stevia rebaudiana". Проте FDA не схвалило стевію як лікувальний засіб.
Якщо у вас діагностовано будь-яке захворювання, перед вживанням стевії варто обов’язково порадитися з лікарем.
Водночас терапевтка Тетяна Антофійчук зазначає, що вживання стевії варто уникати:
- вагітним та жінкам на ГВ (недостатньо досліджень безпеки);
- дітям (краще формувати правильні смакові звички без надмірної кількості солодощів);
- людям з алергіями (особливо на рослини родини айстрових);
- при проблемах з ШКТ (деякі цукрозамінники можуть викликати розлади).
Чи має стевія побічні ефекти?
Є занепокоєння, що необроблена стевія може шкодити ниркам, репродуктивній та серцево-судинній системам. Також вона може надмірно знижувати артеріальний тиск або взаємодіяти з ліками, що знижують рівень цукру в крові.
Хоча стевія вважається безпечною для людей із діабетом, варто з обережністю ставитися до продуктів, що містять додатково декстрозу чи мальтодекстрин. Адже декстроза – це глюкоза, а мальтодекстрин – крохмаль, які додають певну кількість вуглеводів та калорій в раціон.
Якщо використовувати стевію зрідка, це навряд чи вплине на рівень цукру в крові. Але при регулярному вживанні це впливатиме на кількість спожитих вуглеводів.
Дослідження також показали можливий зв’язок між деякими підсолоджувачами (зокрема стевією) та порушенням балансу корисної кишкової мікрофлори. Також існує ймовірність розвитку непереносимості глюкози та метаболічних порушень.
У деяких людей продукти зі стевією, що містять цукрові спирти, можуть викликати проблеми з травленням – здуття та діарею.
Ще один суттєвий недолік стевії – її смак. Вона має легкий присмак солодки з характерною гіркуватістю. Одним людям це подобається, іншим – навпаки.
Частина з підсолоджувачів на основі стевії можуть містить інші підсолоджувачі чи цукри. Тому варто уважно читати етикетки. Якщо ви хочете уникати цукру чи штучних підсолоджувачів – важливо звертати увагу на склад.
До прикладу, стевія часто змішується з еритритом (цукрозамінник з групи цукрових спиртів), який може сприяти ризикам інфаркту та інсульту.
Як використовувати стевію замість цукру?
Стевію можна застосовувати замість звичайного цукру у стравах та напоях. Щіпка порошку стевії приблизно відповідає одній чайній ложці цукру.
Стевію можна застосовувати для випікання, хоча іноді вона надає тортам і печиву присмаку солодки (його описують як інтенсивний солодкий смак із гіркувато-металевим відтінком). Деякі виробники радять замінювати у рецепті лише половину загальної кількості цукру.
Щоб компенсувати відсутність цукру, до тіста варто додавати трохи додаткової рідини чи "об’ємного" інгредієнта, наприклад яблучне пюре або розім’яті банани. Іноді потрібні кілька спроб, щоб досягти бажаної текстури та рівня солодкості.
Пакетик підсолоджувача стевії, який можна знайти на полицях супермаркетів, може замінити від 10 до 25 грамів цукру. Але це залежить від конкретного продукту та концентрації стевіозидів у ньому. Наприклад, звичайна стевія може бути в 1-4 рази солодшою за цукор, а концентровані екстракти стевії – у 10-300 разів солодшими.
"Найпоширеніші пропорції для використання в харчуванні: 1 грам стевії ≈ 10-25 грамам цукру. При цьому важливо звертати увагу на рекомендації виробника та тип стевії", – консультує лікарка Антофійчук.
Також бувають продукти, в яких 1/4 чайної ложки стевії замінює 1 чайну ложку цукру (приблизно 25 грамів).