Пластичний чи цілеспрямований? Вчені встановили, що стиль бігу може розповісти тип особистості

Альона Павлюк — 5 квітня, 16:17
Пластичний чи цілеспрямований? Вчені встановили, що стиль бігу може розповісти тип особистості
Стиль бігу може розповісти про тип особистості
CandyBoxImages/Depositphotos

Науковці знайшли докази того, що стиль бігу людини може бути пов’язаний з типом її особистості. Це, зокрема, стосується "інтуїтів" і "сенсориків".

До таких висновків дійшла група французьких вчених у своєму дослідженні, опублікованому в науковому журналі PLOS One, повідомляє Medical Xpress.

Під час експерименту науковці попросили 80 дорослих людей тричі пробігти 50-метрову дистанцію. Між забігами кожен із них змінював швидкість. Весь цей час їх знімали на відео.

Також учасники експерименту пройшли тест MBTI, який використовують психологи для класифікації особистостей. Він розділяє людей за чотирма характеристиками:

  • мислення – почуття;
  • сенсорика – інтуїція;
  • думка – сприйняття;
  • екстраверсія – інтроверсія.

Порівнюючи стилі бігу на записах із результатами тесту, дослідники виявили деякі закономірності. Біг учасників з одним типом особистості був схожим.

Вченим вдалося знайти різницю між бігом "інтуїтивних" і "сенсорних" людей.

Виявилося, що люди з інтуїтивним типом особистості бігають найбільш пластично. Їхні ноги – ніби пружини, що постійно "розтягуються" та "скорочуються".

Водночас люди з сенсорним типом особистості були зосереджені на тому, щоб рухатися вперед і дістатися фінішної прямої. Тому вони не задумувалися, як рухають своїм тілом.

Зважаючи на отримані результати, дослідники дійшли висновку, що зв'язок між особистісними характеристиками та стилем бігу дійсно може існувати.

Нагадаємо, вчені виявили варіації генів, які у 6 разів підвищують ризик ожиріння у дорослих.

Реклама:

Головне сьогодні