У 2023 році на туберкульоз захворіли майже 20 тисяч українців – ЦГЗ

Віра Шурмакевич — 1 березня, 20:02
У 2023 році на туберкульоз захворіли майже 20 тисяч українців – ЦГЗ
Chinnapong/Depositphotos

У 2023 році в Україні зафіксували майже 20 тисяч нових випадків захворювання активного туберкульозу. Серед них понад 600 – діти віком до 14 років, а ще дві сотні – підлітки (від 15 до 17 років).

Згідно з даними Центру громадського здоров’я, показники 2023 року на 7,3% вищі, ніж були в 2022-му (18,5 тисяч).

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке можна підхопити під час чхання, кашлю, співу або розмови з хворим. Саме тоді інфекційні частинки з нижніх дихальних шляхів потрапляють у повітря, зазначають у Міністерстві охорони здоров’я.

Також у відомстві запевняють, що туберкульоз виліковний. Головне – вчасно виявити захворювання і звернутися до сімейного лікаря.

"В Україні туберкульоз лікують за сучасними стандартами та рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я. Пацієнтам доступні спеціальні протитуберкульозні препарати. Лікування може бути амбулаторним і стаціонарним, переривати його не можна", – пояснюють у МОЗ.

Препарати для лікування цієї хвороби в Україні безкоштовні, наголошують у міністерстві.

Нагадаємо, у Львівській, Івано-Франківській і Сумській областях для діагностики туберкульозу вперше почали використовувати штучний інтелект. У медзакладах вже є надсучасне обладнання, а лікарі пройшли необхідне навчання для роботи з ним.

Реклама:

Головне сьогодні