Полюбляєте курятину? Вчені з’ясували, що цей різновид мʼяса може бути небезпечним для шлунка

Вікторія Андрєєва — 25 квітня, 15:57
Полюбляєте курятину? Вчені з’ясували, що цей різновид мʼяса може бути небезпечним для шлунка
Надмірне споживання курятини може підвищувати ризик раку ШКТ
VadimVasenin/Depositphotos

Курятину заведено вважати більш здоровою альтернативою червоному м’ясу, однак нові дані вчених змушують переосмислити це твердження.

Команда науковців з Національного інституту гастроентерології в Італії виявила зв’язок між регулярним вживанням курятини та підвищеним ризиком ранньої смерті від онкологічних захворювань шлунково-кишкового тракту.

Результати їхнього дослідження опубліковані в журналі Nutrients, пише Medical Xpress.

Вчені протягом 20 років спостерігали за станом здоров’я 4 869 дорослих жителів Італії. Особливу увагу вони приділяли споживанню м’яса, зокрема курятини, та його зв’язку з розвитком раку травної системи.

"Хоча курятина й справді вважається більш безпечною для серця та судин, наші результати свідчать, що надмірне її споживання може нести інші ризики", – зауважив один з авторів дослідження професор Джанкарло Парміджано.

РЕКЛАМА:

Науковці виявили, що в людей, які регулярно споживали понад 300 грамів курятини на тиждень, ризик розвитку раку шлунково-кишкового тракту та ранньої смерті через цю хворобу був на 27% вищим у порівнянні з тими, хто їв 100 грамів курятини або менше.

Це дослідження не стверджує, що курятина сама по собі є причиною раку.

Автори підкреслюють: потрібні додаткові дослідження, щоб зрозуміти механізми впливу. Наприклад, значення можуть мати:

  • спосіб приготування (смаження, панірування тощо);
  • приправи та добавки, які використовуються під час готування;
  • супутні фактори – вік, вага, шкідливі звички, дієта загалом.

Також не враховувався рівень фізичної активності, що може суттєво впливати на загальне здоров’я.

"Ми не закликаємо повністю відмовитися від курятини, але вказуємо на необхідність збалансованого харчування і помірності", – додає дієтологиня Франческа Рінальді.

Вона також порадила робити харчування якомога більш різноманітним – з бобовими, рибою, овочами та цільнозерновими продуктами.

Реклама:

Головне сьогодні