Як ультраоброблена їжа пов'язана з передчасною смертю? Результати дослідження

Анастасія Поя — 1 березня, 09:00
Як ультраоброблена їжа пов'язана з передчасною смертю? Результати дослідження
Depozitphotos/beats1

Вживання ультраоброблених продуктів пов’язане з підвищенням ризику розвитку раку, серцево-судинних захворювань і передчасною смертю людини.

Згідно з результатами дослідження, опублікуваного в журналі The BMJ, ультраоброблена їжа має зв’язок із 32 шкідливими наслідками для здоров'я, пише The Guardian.

Науковці зазначають, такі харчі (снеки, газовані напої, солодкі каші та напівфабрикати) проходять численні промислові процеси й часто містять барвники, емульгатори, ароматизатори та інші добавки.

Ці продукти переважно містять багато цукру, жиру та солі. Крім того, вони мають низький вміст вітамінів і клітковини, кажуть вчені.

Раніше науковці вже довели, що ультраперероблена їжа пов'язана з погіршенням здоров'я, однак їм не було відомо, що саме має негативний вплив.

З’ясовувати це взялися експерти з низки установ, зокрема Школи громадського здоров'я Блумберга при Університеті Джонса Хопкінса в США, Сіднейського університету та Університету Сорбонни у Франції.

Вони узагальнили 45 метааналізів (статистичний аналіз, який поєднує результати багатьох наукових досліджень), проведених майже 10 мільйонам людей упродовж останніх трьох років. Наразі це найбільший у світі подібний огляд.

Усі результати досліджень демонстрували шкідливий вплив ультрапереробленої їжі на організм людини.

Зазначається, що жодне з досліджень не фінансували компанії, які займаються виробництвом таких товарів.

Для оцінки впливу ультраперероблених продуктів, науковці поєднали дані щодо:

частоти вживання їжі,

▲ відгуків про дієту та харчування;

▲ збільшення порцій для вживання.

Усі дані дослідники класифікували як:

дуже переконливі;

▲ переконливі;

▲ слабо переконливі;

▲ бездоказові.

Окрім цього, вони оцінили якість доказів як високу, помірну, низьку або дуже низьку.

Зрештою вчені виявили зв’язок УХП із 32 шкідливими наслідками для здоров’я.

Переконливі докази показали, що більш високе споживання ультрапереробленої їжі пов'язане з приблизно на 50% вищим ризиком смерті від серцево-судинних захворювань, на 48-53% вищим ризиком тривоги та загальних психічних розладів і на 12% вищим ризиком розвитку діабету 2-го типу.

"Йдеться, зокрема, про ризик розвитку раку, психічних, респіраторних, серцево-судинних, шлунково-кишкових і метаболічних захворювань.

Отримані докази зв'язку між УХП та астмою, здоров'ям шлунково-кишкового тракту, деякими видами раку, загальних психічних розладів і кардіометаболічними факторами ризику, такими як високий рівень жирів у крові і низький рівень "хорошого" холестерину", – пишуть автори дослідження.

Водночас вчені зазначають, що не можна відкидати й те, що на результати вплинули інші не вимірювані фактори.

За словами деяких експертів, які не брали участі в дослідженнях, значна частина досліджень, які використали в роботі, була слабкою. Також науковці застерегли, що отримані результати не доводять причинно-наслідковий зв'язок.

Раніше ми повідомляли, що не всі ультраоброблені продукти шкідливі для здоров’я.

Реклама:

Головне сьогодні