В медуніверситетах готуватимуть протезистів-ортезистів: МОЗ запровадив нову спеціалізацію

Віра Шурмакевич — 22 лютого, 16:05
В медуніверситетах готуватимуть протезистів-ортезистів: МОЗ запровадив нову спеціалізацію
ArturVerkhovetskiy/Depositphotos

Міністерство охорони здоров’я затвердило магістерську підготовку фахівців за спеціалізацією протезист-ортезист.

Як зазначили у МОЗ, через російсько-українську війну щодня зростає кількість людей, які потребують протезування, тому система реабілітації потребує таких фахівців.

"Підготовка протезистів-ортезистів здійснюватиметься на магістерському рівні за спеціальністю "Технології медичної діагностики та лікування", що відповідає Міжнародній стандартній класифікації освіти (The International Standard Classification of Education, ISCED)", – повідомили у Міністерстві.

Відповідно до статті 10 Закону України "Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я", професію протезиста вже віднесли до переліку фахівців з реабілітації та до національного Класифікатора професій.

Крім того, вже затвердили професійний стандарт, де визначили кваліфікаційні вимоги до майбутніх спеціалістів, а також погодили цикли спеціалізації та тематичного удосконалення.

Однак це лише перші кроки на шляху до початку підготовки майбутніх фахівців, кажуть у міністерстві.

Тепер МОЗ разом із Міносвіти мають узгодити нову редакцію стандарту магістра за спеціальністю "Технології медичної діагностики та лікування", а також запровадити у ЗВО магістерські та післядипломні програми. Наразі це готові зробити Львівський, Тернопільський та Харківський медичні університети.

Також спільно з Мінекономіки визначать кількість бюджетних місць на підготовку майбутніх фахівців.

Крім того, в МОЗ розроблятимуть державний кваліфікаційний іспит "Крок-2" та програму клінічної практики для атестації протезистів-ортезистів відповідно до стандартів Міжнародного товариства протезистів та ортезистів (International Society for Prosthetics and Orthotics, ISPO).

Раніше ми розповідали, як безкоштовно отримати протез в Україні.

Реклама:

Головне сьогодні