Вчені вперше знайшли генетичні фактори розвитку ДЦП – дослідження

Анастасія Поя — 30 березня, 09:00
Вчені вперше знайшли генетичні фактори розвитку ДЦП – дослідження
Depositphotos

Вчені вперше знайшли докази існування генетичних варіантів, які можуть вплинути на розвиток дитячого церебрального паралічу (ДЦП).

Раніше вважалося, що причинами ДЦП є пошкодженням певних зон мозку на ранніх стадіях вагітності, під час пологів або в перші роки життя дитини, пише News Medical з посиланням на результати дослідження, опубліковані в журналі Nature Genetics.

Канадські вчені з Лікарні для хворих дітей, Науково-дослідного інституту Центру здоров'я Університету Макгілла та Дитячої реабілітаційної лікарні Холланд Блурв'ю провели повногеномне секвенування 327 дітей із ДЦП та їхніх батьків.

Повногеномне секвенування – це метод поглибленого аналізу геномів, за допомогою якого можна виявити нові генетичні варіації, що пов’язані із захворюваннями.

Отримані результати науковці порівняли з трьома незалежними клінічними групами пацієнтів, й двома педіатричними контрольними гуртами.

Семирічне дослідження показало, що майже кожна десята дитина (11,3%) мала генетичний варіант або ймовірний генетичний варіант ДЦП.

17,7% дітей мали варіанти невизначеної значущості, які можуть свідчити про вплив на розвиток ДЦП.

Також вчені виявили, що у низки дітей є генетичні варіації, які перетиналися з іншими захворюваннями, пов’язаними із нейророзвитком. Йдеться, зокрема про розлади аутистичного спектра, які поширені серед дітей із ЦП, кажуть науковці.

Вони зазначають, що результати дослідження свідчать про те, що причини та розвиток ДЦП можуть бути більш різноманітними, ніж вважалося раніше.

"Протягом останніх 100 років вважалося, що церебральний параліч є наслідком травматизації плода внутрішньоутробно чи під час народження.

Нині ми краще розуміємо складний взаємозв'язок між генетичними факторами ДЦП та факторами навколишнього середовища", – повідомив науковий співробітник програми з генетики та біології геному в Лікарні для хворих дітей Стівен Шерер.

Дослідники сподіваються, що отримана інформація допоможе вченим виявити нові гени, які впливають на розвиток ДЦП.

Дитячий церебральний параліч – це група захворювань, які виникають внаслідок порушення розвитку мозку або пошкодженням одного чи декількох його відділів, що контролюють м'язовий тонус і моторну активність, тобто рухи. ДЦП впливає на рух і поставу людини.

Раніше ми розповідали, як казки допомагають жити з ДЦП.

Реклама:

Головне сьогодні