Вчені знайшли пластик у всіх зразках плаценти, які досліджували

Віра Шурмакевич — 22 лютого, 12:22
Вчені знайшли пластик у всіх зразках плаценти, які досліджували
magicmine/Depositphotos

Команда науковців з Університету Нью-Мексико (США) виявила мікропластик у всіх досліджених зразках донорської тканини плаценти. У кожній з них його доза коливалась у межах від 6,5 до 790 мікрограмів на один грам тканини.

Результати дослідження, опублікованого в науковому журналі Toxicological Sciences свідчать, що найбільшу частку від загального обсягу пластику (54%) становив поліетилен (матеріал, який використовують для виготовлення пластикових пакетів і пляшок), пише IFL Science.

Для того, щоб визначити кількість і типи виявленого пластику, в усіх 62 зразках плаценти вчені розщепили жири та білки. Потім вони поміщали кожну з них в ультрацентрифугу. Після обертання на дні пробірки залишалися гранули.

Далі вчені застосували піроліз – у металевому стакані нагріли пластик до 600°С, а потім зафіксували викиди газу під час спалювання різних типів цього матеріалу при певних температурах.

Крім поліетилену в ході дослідження також знайшли частинки полівінілхлориду (ПВХ), нейлону і полістиролу. Їхня частка становила 10%. Також виявили дев’ять інших полімерів.

Маркус Гарсіа, докторант лабораторії Кампена, який проводив дослідження, зазначає, що досі було важко визначити кількість мікропластику в людських тканинах. Як правило, дослідники просто підраховують кількість частинок, видимих ​​під мікроскопом, навіть якщо деякі з них занадто малі, щоб їх побачити.

Хоч мікропластик уже є в організмі людини, незрозуміло, як він впливає на здоров’я. Традиційно його вважали біологічно інертним, але деякі частинки настільки малі, що вимірюються нанометрами — мільярдними частками метра — і здатні проникати через клітинні мембрани.

"Якщо доза почне зростати, це привід для хвилювання. Якщо ми побачимо вплив на плаценту, це може вплинути на життя ссавців на планеті. А – це погано", – зазначив провідний дослідник доктор Метью Кампен.

Кампен також висловив стурбованість щодо того, як швидко мікропластик може накопичуватися в плаценті, а цей тимчасовий репродуктивний орган існує лише вісім місяців. Це змушує замислитися над тим, що відбувається в інших органах тіла, де пластик може назбируватися протягом більш тривалого часу.

Команда дослідників планує провести й інші дослідження, щоб з’ясувати, як мікропластик впливає на здоров’я та чи може він бути причиною виникнення хвороб.

Нагадаємо, вперше в плаценті вагітних знайшли мікропластик у 2020 році. Його виявили у чотирьох здорових жінок, у яких був нормальний перебіг вагітності і пологів. Вчені вважають, що матері поглинали або вдихали ці частинки.

Реклама:

Головне сьогодні