Вчені знайшли спосіб лікувати рак простати без побічних ефектів

Анастасія Мосорко — 23 травня, 13:37
Вчені знайшли спосіб лікувати рак простати без побічних ефектів
Цей метод знижує рівень тестостерону, сприяючи зменшенню пухлини.
IgorVetushko/Depositphotos

Науковці розробили новий підхід до терапії раку простати без побічних ефектів. На відміну від попередніх методів лікування, він не провокує появу нових ракових клітин.

Про це йдеться у новому досліджені, опублікованому в Science Advances.

Зазвичай рак простати лікують за допомогою терапії депривації – провокування в організмі нестачі чоловічих статевих гормонів (андрогенів). Цей метод знижує рівень тестостерону, сприяючи зменшенню пухлини.

"Однак цей метод має побічні ефекти, як-от сексуальна дисфункція та збільшення ваги, і зрештою призводить до кастраційно-резистентного раку простати – більш смертоносної форми недуги, що розвивається навіть при низьких рівнях тестостерону", – йдеться у дослідженні.

Вчені прагнуть розробити новий підхід до терапії депривації андрогенів, який буде більш зручним для пацієнтів, каже лікарка-науковиця у галузі трансляційної медицини та старший автор дослідження Мар'я Неваляйне.

Терапія депривації андрогенів працює шляхом зменшення активності андрогенового рецептора – ключового білка, який бере участь у сигналізації тестостерону та зростанні пухлин простати. Проте андрогеновий рецептор з часом мутує, і тому ця терапія стає неефективною.

Дослідники замислилися, чи можна уникнути мутацій і цілеспрямовано впливати на андрогеновий рецептор та пов'язані з ним пухлини, якщо блокувати активність Stat5 – білка, що підвищує рівень андрогенового рецептора та сприяє росту раку простати.

Використовуючи препарат, який перешкоджає дії Stat5, доктор Неваляйнен виявила, що стримування цього білка значно уповільнює ріст пухлин і знижує рівні андрогенового рецептора.

Оскільки інгібування Stat5 пригнічує білок, який міститься у клітинах організму і зв'язується з андрогенами, доктор Неваляйнен вважає, що цей підхід може нести менший ризик виникнення кастраційно-резистентного раку простати. Це пояснюють тим, що цей рецептор менш схильний до мутацій або інших генетичних адаптацій.

Нагадаємо, за даними науковців, кількість смертей від раку простати може подвоїтися до 2024 року.

Реклама:

Головне сьогодні