Як правильно визначити термін вагітності: поради гінекологів

Богдана Торба — 17 березня, 13:22
Як правильно визначити термін вагітності: поради гінекологів
rilueda/Depositphotos

Правильно визначений термін вагітності допоможе батькам зрозуміти, коли чекати на появу дитини, а медпрацівникам — вчасно зробити скринінги і взяти потрібні аналізи у матері.

Коли відбувається запліднення та чому овуляція — не початок вагітності пояснює гінекологиня Олеся Марищук та доцент кафедри акушерства та гінекології Сіднейського університету Макса Монгеллі.

Часто початок вагітності починають рахувати з дня зачаття під час овуляції, та, за словами гінекологів, це помилка. На противагу лікарі визначають акушерський термін вагітності – період із першого дня останньої менструації аж до моменту пологів.

Скільки часу потрібно для запліднення

Менструальний цикл у жінок триває від 24 до 38 днів, а овуляція настає в середині циклу — приблизно на 14 день. Час овуляції може зміщуватися, тому точно визначити, коли вона відбулася, складно.

Під час овуляції яйцеклітина лише виходить з яєчника у маткову трубу, а згодом сперматозоїд повинен дістатися до неї та розчинити оболонку стінок. Це може відбутися впродовж 5-6 днів, саме стільки часу сперматозоїди можуть жити у статевих шляхах людини.

Вже після цього відбувається злиття статевих клітин і утворюється плідне яйце, яке пересувається у порожнину матки. Далі воно осідає в ендометрії — слизовій, що вкриває порожнину матки, та імплантується. Від моменту злиття сперматозоїда із яйцеклітиною до імплантації може минути ще 5-7 днів.

Коли настає вагітність?

Після закріплення у матці плідне яйце починає виробляти гормон вагітності ХГЛ — хоріонічний гонадотропін людини. Саме в цей період можна отримати позитивний результат у тестах для визначення вагітності. Також почати відчувати її ранні симптоми.

До того ж потрібно зачекати, аби концентрація відповідного гормону збільшилася настільки, аби він став помітним у сечі. На момент першого дня затримки в жінки може тривати вже 4 тиждень акушерської вагітності.

Середня тривалість вагітності у жінки 280 днів після початку останньої менструації або 266 днів після ймовірної овуляції. Та, за результатами досліджень, лише 4% з усіх немовлят народжуються точно у передбачувану дату пологів.

Якщо ж менструація нерегулярна і її початок простежити складно, лікарі можуть встановити термін вагітності за результатами першого УЗД. А до скринінгу можна визначити його за результатами аналізу крові.

Реклама:

Головне сьогодні