Тест

25-річна українка здобула перемогу на міжнародному музичному конкурсі. Фото. Відео

Молода оперна співачка з України Олена Токар здобула перемогу на 61-му Міжнародному музичному конкурсі ARD Musikwettbewerb в Мюнхені.

Юна сопраністка справила враження на голову журі Бріґітте Фассбендер.

"Вона має чудову техніку і в ході конкурсу вдосконалювала свої вміння. Врешті-решт вона вклала душу та виконала твір дуже чуйно. Виконання справило враження і цілком нас переконало", - розповіла Фассбендер, яку цитує Deutsche Welle.

Як повідомляє сайт Зальцбурзького фестивалю, Олена Токар народилась у 1987 році, вона вчилась у коледжі культури і мистецтв у Луганську, а також у Національній музичній академії у Києві, і в Академії музики і театру (Лейпциг).

З 2005 по 2006 рік вона була солісткою Луганської філармонії, вже у 2009-2010 роках вона виступала на сцені Ляйпцигської опери.

Цього року у співочому змаганні ARD Musikwettbewerb в Мюнхені брала участь одна-єдина представниця України. Водночас Південну Корею представляли аж тридцять конкурсантів, Російську Федерацію – шість.

У категорії "спів" серед чоловіків перше місце залишилося вільним. Натомість двоє співаків – з Південної Кореї та США – поділили між собою друге місце. У жіночому змаганні також присуджено дві других премії. Обидві вони дісталися молодим оперним співачкам з Південної Кореї.

ARD-Musikwettbewerb, що вважається одним з найбільших міжнародних конкурсів для молодих музикантів, і в якому свого часу перемагали такі відомі майстри, як оперна співачка Джессі Норман або альтист і диригент Юрій Башмет, започаткували 1952 року.

Наступного року в Мюнхені змагатимуться молоді таланти світу в категоріях: скрипка, альт, фагот та фортепіанне тріо.

Призовий фонд цьогорічного музичного конкурсу ARD становив 200 тисяч євро.

Український тріумф став підсумком інтенсивного багаторівневого відбору, на який подали заявки майже півтисячі музикантів. До конкурсної програми були допущені 230 музикантів з 36 країн світу, що боролися у категоріях "спів", "кларнет" та "струнний квартет".

Як відомо, у жовтні 2011-го на Міжнародному конкурсі оперних голосів Neue Stimmen у німецькому Гютерсло здобула тріумф випускниця київської Національної музичної академії Ольга Безсмертна.

За традицією, переможець "Нових голосів" бере участь у Бетховенському фестивалі, який нині триває. Тому один з пунктів фестивалю - сольний концерт Безсмертної у Бонні 7 жовтня.

У попередньому ARD-Musikwettbewerb у вересні 2011 року першу премію отримав український піаніст Олексій Горлач. На жовтень та грудень 2012 року в нього вже заплановано два концерти в Німеччині.