Письменниця з України отримала престижну німецьку премію

— 8 липня 2013, 10:52

43-річна Петровська підкорила журі своїм твором "Можливо Естер" ("Vielleicht Esther"), повідомляє Deutsche Welle із псиланням на dpa.

У ньому йдеться про рідне місто авторки - Київ - у часи Другої світової війни, вигнання та винищення українських євреїв 1941 року на прикладі прабабусі.

Письменниця оповідає трагічну історію від імені правнучки. Журі вразив спокійний і проникливий стиль авторки, підсилений історичними фактами. "За" твір Петровської проголосували майже одностайно.

"Чудово, сильно, вільно й легко зітканий текст", - так пояснили своє рішення члени журі. Таке визнання виявилося для авторки неочікуваним. "Взагалі-то я хотіла почути трохи більше критики", - сказала вона, отримуючи нагороду на сцені.

Катя Петровська народилася 1970 року в Києві. Після атомної катастрофи на Чорнобильській АЕС у 1986 році вона залишила батьківщину, вивчала літературознавство в Естонії, навчалась у США й 1998 року захистила дисертацію в Москві. Починаючи від 1999 року, авторка мешкає в Берліні та працює журналісткою. Її перша книга має побачити світ у березні 2014 року.

Премія імені Інґеборґ Бахманн, яку щорічно вручають у Клаґенфурті, вважається однією з найпрестижніших літературних відзнак у німецькомовних країнах. Її заснували в 1976 році на честь відомої поетеси Інґеборґ Бахманн (1926-1973), уродженки цього австрійського міста.

Реклама:

Головне сьогодні