Українська художниця одружилася в Швеції для арт-експерименту

— 16 січня 2014, 14:37

Його суть полягає в тому, щоб одружитися і отримати на цій підставі вид на проживання в європейській країні.

Марія хоче пройти весь шлях жінки, яка хоче одружитись закордоном з іншою жінкою: починаючи від збору документів на візу та для одруження до отримання виду на проживання.

"Я задумала проект влітку, коли в Україну приїхала шведська група за програмою культурного обміну. У нас була дискусія з приводу позиції жінки в Україні і в прогресивних країнах, і я вирішила провести експеримент", - розповідає вона.

Художниці не хотілося перетворюватися ідею в перформанс і робити фейкову церемонію, а хотілося змістити деякі табу щодо прав жінок і гомосексуалізму.

Через два місяці після зустрічі з Жаклін Маша приїхала до неї в Мальмо і зробила пропозицію.

"Яка (так Маша називає свою обраницю - прим.авт.) Була шокована. І я була в шоці, тому що в моїй власній країні цього робити не можна, а в Росії за це (пропаганду нетрадиційних сексуальних відносин - прим.авт.). взагалі пепредбачається кримінальне покарання. Але вона погодилась", - розповідає Куликовська.

За словами Жаклін, пропозиція була зроблена "дуже романтично, по-справжньому".

Багато представників арт-спільноти та знайомі Маші, в тому числі шведські друзі Жаклін, вважають, що своїм проектом вона просто хоче отримати шведське громадянство і жити в країні, де умови кращі, ніж у рідній Україні.

За словами художниці, її така думка ображає, оскільки для неї це - "мистецтво, а не загравання з правилами і законами, я хочу зробити щось, що безпосередньо зможе впливати на поліпшення ситуації навколо".

"Це провокація, яка здатна задати дискусію, - говорить Куликовська. - Коли я зустріла Яку, то зрозуміла, що вона людина, близька мені по духу і по художньому мисленню. У нас є думка взяти подвійне прізвище Куликовська-Шабо і почати робити спільні арт-проекти. Нам дуже комфортно одна з одною працювати. Це ще й відродження античної традиції шлюбу, коли не сексуальні відносини стають на перше місце, а підтримка один одного, рух в одну сторону. Мене коробить, коли запитують: а ви дійсно один одного любите? Всі хочуть знати, з ким я сплю. Але це моя особиста справа! Критерії сексуальності та контролю сексу в твоєму особистому житті є дуже важливим для суспільства і держави, цим визначається, наскільки ви пара чи ні".

За словами художниці, коли вона подавала документи на візу в українському посольстві, співробітниця зніяковіла, дізнавшись, що вона їде одружуватися, і сказала, що вона навряд чи отримає візу, послалася на недостатню суму коштів на банківському рахунку.

Батьки Куликовської підтримали її експеримент, сказали, що "Яка - наша сім'я". Найближчим часом дівчата планують повінчатися, а обряд проводитиме жінка.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні