Олег Сенцов: до мене застосовували тортури та приниження

— 7 липня 2014, 19:04

Про це у понеділок, у Лефортовському суді у Москві заявив український режисер Олег Сенцов, якого обвинувачують у підготовці терактів в Криму та тримають під вартою в московському СІЗО, йдеться у сюжеті телеканалу "Дождь".

Він розповів, що його було затримано не 11-го, а 10-го числа і він став жертвою тортур та принижень. За словами режисера, після того, як він відмовився визнати керівництво країни та Майдану організаторами злочинів, йому повідомили, що він сам буде організатором злочинів у суді і перекваліфікували справу на більш тяжкі статті.

За його словами, він ніколи не був учасником Правого Сектора, не організовував жодних терористичних груп та терористичних актів на території Криму.

"Вважаю день 9-го травня святим для будь-якого слов'янина і будь-які монументи пов'язані з цим днем також вважаю недоторканими, тож звинувачення мене у спробах підриву цих монументів вважаю не лише необґрунтованими, а й образливими", - сказав він.

Олег Сенцов додав, що не визнає себе винним та не вважає себе організатором даних злочинів.

"Я вважаю свою справу сфальсифіковану політично, адже вона заснована на свідченнях двох підозрюваних, що були отримані спочатку внаслідок тортур, а нині вони вже не можуть від них відмовитися", - каже режисер.

Сенцов також заявив, що не планує жодних дій суїцидального характеру, адже такі погрози з цього приводу вже мав.

"Я також хочу висловити свій протест з приводу позбавлення мене громадянства України: я був і є громадянином України. Я не визнаю анексію Криму і військового захоплення РФ Криму і будь-які угоди, які нині підписує нелегітимне керівництво Криму вважаю недійсними. Я не кріпосний і не можу бути переданий разом із землею. Жодних заяв з приводу отримання російського громадянства я не писав", - розповів режисер.

Він також розповів, що під час неофіційного допиту до нього прикладалися різні предмети, що "скоріше за все, будуть додані до справи у якості речових доказів, бо на одних лише свідченнях далеко не заїдеш".

Як відомо, кінорежисера Олега Сенцова 11 травня в Сімферополі затримали співробітники ФСБ. Згодом його було доправлено до московської в'язниці "Лефортово".

28 травня, директор Департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс повідомив, що 27 травня українська сторона одержала від РФ ноту, в якій стисло інформується, що українці підозрюються в організації терористичної діяльності, підготовці злочинів, незаконному придбанні і носінні зброї.

Він наголосив, що Україна вимагає звільнити своїх громадян, оскільки злочини, які їм інкримінуються, є "абсолютним абсурдом".

Перебийніс заявив, що Консульський відділ Посольства України в РФ направив додатковий запит ФСБ Росії про надання дозволу на зустріч Сенцова і ще двох затриманих українців з консульським працівником.

У понеділок, 7 липня Лефортовський суд Москви продовжив до 11 жовтня утримання під вартою українського режисера.

Реклама:

Головне сьогодні