Машини без ключів – нова реальність автомобільного світу

— 23 травня 2015, 10:43

Поява комунікацій та обчислень для мобільних пристроїв споживачів проходить еволюційний шлях, з метою забезпечити взаємодію та передачу більшості послуг та функцій з кожної галузі цим мобільним пристроям. Нараховуючи більш ніж 1 мільярд користувачів по всьому світу і 2,5 мільйонів додатків – доступних на цифрових ринках Google та Apple, смартфони впливають на повсякденне життя часом дивовижними способами.


Смартфони користуються популярністю серед користувачів завдяки програмам, які вони пропонують. Смартфони значно полегшують спілкування з людьми. Люди користуються великою кількістю переваг у різних формах своєї щоденної роботи. Деякі переваги, що надають смартфони включають кращі засоби комунікації, варіанти навчання для користувачів, швидкий доступ до різного роду новинок, способи розвитку особистості, прості способи доступу до додатків, ідеї для успіху в бізнесі, платформи для розширення своїх програм і багато іншого.

Саме завдяки смартфонам виникла зовсім нова індустрія онлайн-ігор і електронних видів спорту. Сьогодні ця такі магнати цієї індустрії як Tencent, Activision Blizzard, PokerStars, King, Ubisoft тощ практично домінують розважальну сторону нашого життя.

Отож, смартфони значною мірою замінили камери, газети, книги, особисті стереосистеми, телевізор. Наступна сфера: автомобільні ключі. На сьогоднішній день більшість автомобілів не мають фактичних автомобільних ключів. Замість них – брелки, які відкривають дверцята та заводять машину. Для цього зараз навіть не треба виймати їх з кишені.


Але такі програми ще не стали мейнстрімом. Тільки жменька автовиробників пропонує технологію і лише на певних моделях. Наприклад, Tesla пропонує таку версію з Моделлю 3 з 2017 року. Hyundai скоро буде пропонувати свій власний додаток із Sonata 2020, а відділ люкс авто Ford Lincoln запропонує подібну технологію на новому Aviator та Corsair SUVS.Деякі автовиробники хочуть зробити наступний крок, створюючи програми, які роблять те ж саме. З додатком, встановленим на вашому телефоні, ви зможете потрапити в машину і завести двигун. Це звичайно працює тільки якщо власник знаходяться поруч з автомобілем. В деяких випадках, необхідно тримати телефон біля дверей автомобіля. Немає необхідності відкривати програму або натискати на будь-що - вона повинна працювати, навіть якщо телефон заблоковано.

Ці програми "телефон-замість-ключа" дозволяють навіть ділитися тимчасовими цифровими ключами з іншими користувачами. Наприклад, якщо б я хотів дати свою Sonata моєму синові на вечір, я можу "надіслати" йому тимчасовий ключ, який він міг би використовувати тільки одну ніч. Я також міг би встановлювати обмеження, не тільки коли, але й де цей цифровий ключ може бути використаний.

Сьогодні, більшість людей певно досі віддають перевагу використанню звичних брелків, повідомив Manish Mehrotra, директор цифрового бізнес-планування у Hyundai Motor America. Hyundai досі буде пропонувати обидва варіанти до кожного автомобіля. Він також додав, що компанія планує більш ретельно вивчити споживачів та, можливо, на певному етапі повністю відмовитися від брелків для деяких моделей.


Використання телефону в якості ключа має додаткову вигоду, що дозволяє SUV негайно пристосовуватися до індивідуального водія, додала Маккензі. Такі речі, як температура кондиціонування повітря, радіостанції та налаштування сидінь змінюються залежно від того, який телефон був використаний для розблокування автомобіля.Лінкольн почав вивчати технологію після того, як дослідження клієнта показало, що багато потенційних покупців, по суті, шукають способи використовувати свої телефони для всього, для чого можна, заявила Меган Маккензі, менеджер з маркетингу позашляховиків Lincoln. Будь то вмикання світла чи регуляція температури вдома.

Набагато більш поширеними сьогодні є програми для дистанційного керування, які зачиняють або відчиняють двері, а також роблять інші речі, такі як перевірка тиску в шинах або перевірка рівня заряду акумуляторів автомобілів з будь-якого місця, навіть якщо ви не знаходитесь поблизу авто. Дві системи працюють дуже різними способами.

Система "телефон-як-ключ" працює за допомогою "ближнього поля" зв'язку, що спирається на сигнал між телефоном і датчиками в автомобілі. Телефон спілкується безпосередньо з автомобілем так само, як і ваш брелок. (Наскільки близько до машини має бути телефон буде відрізнятися залежно від виробника. У деяких випадках вам потрібно лише мати телефон при собі, коли ви підходите до автомобіля.)

Безпека, звичайно, є важливим питанням, коли справа доходить до таких додатків. Хтось може віддалено хакнути вашу програму або вкрасти дані вашого облікового запису, та отримає доступ до вашого автомобіля. Ось чому автовиробники повинні переконатися, що програми мають найвищий рівень безпеки. Так само як з автомобільними гальмами, керуючими системами або комп'ютерами для управління двигуном, автовиробники працюють з постачальниками цього типу технологій, щоб і надалі розвивати та удосконалювати можливі недоліки.

Реклама:

Головне сьогодні