Електронні ОСББ

— 10 жовтня 2016, 16:21

Вчора в одному з інтернет-видань випадково натрапив на інформацію про нещодавно створену в мережі платформу “Жителі”, що дозволяє мешканцям багатоквартирних будинків знайомитись, при цьому не виходячи з власних помешкань, обговорювати проблеми та об’єднуватись задля їхнього вирішення. Одразу ж зареєструвався, увійшов на сайт та подивився що там і як. І хоча розумію, що кращому межі немає, але одразу в голові зароїлися думки, як ще можна використати таку гарну ідею і яку користь можна від цього отримати.

Перше, що спало на думку – використати можливості платформи для надання деякої корисної інформації спеціалізованим порталам, на зразок ресурсу http://lun.ua, що створений для полегшення пошуку квартир для придбання. Навіщо це потрібно? А ви уявіть собі, наскільки може полегшити життя майбутнім власникам квартири, котру вони збираються придбати, отримання, наприклад, інформації про те, що мешканці будинку, в якому вони купують житло, модернізували систему опалення та встановили лічильники тепла!

Або якими корисними можуть бути відомості про вади та переваги будинку для покупця, який збирається придбати квартиру. Таку інформацію важко переоцінити, особливо якщо зважити на те, що на ринку нерухомості досить часто трапляються випадки, коли нечесні продавці приховують критичні недоліки пропонованого до продажу житла, для того, щоб за будь-яких умов продати свою нерухомість. Подібна активізація обміну корисною і, головне, достовірною інформацію, призведе до модернізації роботи сайтів по продажу та оренді нерухомості. Така прозорість зменшить кількість шахрайських дій на ринку, та певною мірою змінить свідомість наших громадян, з одного боку, пришвидшуючи прийняття правильних рішень, а з іншого – розширюючи базу параметрів, на яких ці рішення можуть ґрунтуватися.

Ще одна можливість, яку може надати дана платформа при її подальшому розвитку – створення та адміністрування електронного ОСББ у мережі Інтернет. І хоча щось подібне вже створене під назвою “ОСББ-online”, платформа “Жителі” видається більш пристосованою до умов українського суспільства, та на мою думку має більші перспективи при певній модернізації своїх функціональних рис. Можливості, що надаються при створенні такого віртуального ОСББ, можна використати для оперативного контролю якості роботи постачальників комунальних послуг, моніторингу загального стану будинку та його енергоефективності. А в подальшому мешканці зможуть організовувати власні тендери для прозорої закупівлі необхідного обладнання та будівельних матеріалів у разі проведення ремонтних робіт.

Реклама:

Головне сьогодні