Свідомий вибір. Як змінилася молодь в Україні за час війни й чого прагнуть підлітки

Свідомий вибір. Як змінилася молодь в Україні за час війни й чого прагнуть підлітки

Як змінилися настрої молодих людей в Україні за час повномасштабної війни, що змушує їх ставати сміливішими та швидко визначатися у своїх прагненнях та якої підтримки прагне молодь – детальніше у матеріалі.

Благодійний фонд "Клуб Добродіїв" презентував результати всеукраїнського соціологічного дослідження "Підлітки та їхнє життя під час війни: настрої, цінності, майбутнє". Дослідження було проведене за підтримки гуманітарної організації Plan International. Компанія Kantar опитала підлітків віком 13-19 років з усієї України.

"Це дослідження — шанс зсередини побачити, яким сьогодні є запит молоді до решти українського суспільства. Які виклики постають сьогодні перед підлітками, які зміни внесла у їхні життя та погляди внесла війна", – переконана засновниця та керівниця фонду "Клубу Добродіїв" Марія Артеменко.

Попри повномасштабне вторгнення та складні часи. Чого прагне українська молодь

Війна змінила українську молодь набагато сильніше, аніж пандемія коронавірусу, яка сколихнула світ. За результатами опитування, найбільших змін у житті 87% підлітків зазнали саме під час повномасштабної війни, тоді як під час пандемії COVID-19 - 13%.

Майже 40% молоді у зв'язку з війною відчуває страх за життя та здоров'я – своє та близьких. Багато з них заявляють про хвилювання через невизначеність майбутнього, переїзд в інші країни та міста, а також через перебої з електроенергією та брак можливості мати стабільний зв'язок (дослідження проводилося на початку лютого 2022 року, коли відключення світла ще були актуальні). Вибухи, сирени, тривоги, обмеження через комендантську годину – все це теж чинить свій негативний вплив.

"У багатьох молодих людей хтось із родичів вступив до лав ЗСУ. Це також змінює життя. Війна безпосередньо впливає на всіх нас так чи інакше. І це просто не може не хвилювати підлітків", – каже 12-річний журналіст з Покровська Кирило Передрій.

Більшість підлітків відзначають, що від страхів та переживань їм найбільше допомагають відволікатся музика, спілкування, соцмережі та прогулянки. А також – спорт та компʼютерні ігри.

Найбільша зміна під час війни. Прикладами для підлітків стали військові та волонтери

Діти під час війни особливо прагнуть підтримки. Хочуть відчувати, що хтось поруч, може дати пораду, похвалити, коли щось вдалося. Загалом зараз 89% українських підлітків відчувають підтримку від рідних, а чверть знаходить опору у самих собі.

"Я кажу собі, що все буде добре - і ми переможемо. Так я себе підтримую".

"Я відчуваю силу, коли можу відстояти власну точку зору, власні кордони", – зазначають підлітки, які взяли участь у якісному етапі дослідження – у фокус-групах.

Водночас майже 60% опитаних прагнуть отримувати ще більше підтримки у своїх починаннях від батьків, друзів, викладачів. 83% підлітків прагнуть дізнатися, як можуть підтримувати себе у складні часи. Вони зокрема зазначили, що хочуть, аби навіть у навчальному закладі розповідали більше про самопідтримку.

"Дорослі не звикли казати, що їм важко, вони часто роблять вигляд, що все ок. Але насправді вчителям, батькам теж зараз складно. Я б хотіла, щоб дорослі були відкритішими, бо ми, підлітки теж можемо стати підтримкою для них", – ділиться 17-річна Аня Яцюк.

Коло рольових моделей – одна з найбільших змін у світогляді підлітків в Україні під час війни. Так, батьки, військові та волонтери є сьогодні прикладами рольових моделей для молоді.

81% відчуває, що сьогодні може опиратися на батьків, 38% – на друзів, 28% – на військових. Останні стали рольовою моделлю для 51% підлітків, а волонтери – для чверті (25%). На блогерів та селебрітіс молоді люди рівняються найменше – лише 2% опитаних назвали їх своєю опорою, а 10% – прикладом рольової моделі.

Сміливі підлітки. Молодь волонтерить та вірить у власні сили

Під час війни у молоді додалося впевненості – у собі та країні. Попри те, що війна є найбільшим центром переживань підлітків, а 87% не розуміють, як планувати на довгий період – 93% молоді вірять у власні сили й переконані, що докладають зусиль для самореалізації. Цікаво, що навіть у часи повної нестабільності майже 70% знають, ким хочуть стати у майбутньому, а майже чверть (23%) нарешті знайшли те, чим хочуть займатися саме під час повномасштабної війни.

"Я дуже рада бачити результати цього дослідження. Переконана, що отримані дані варто враховувати у міжнародних дискусіях, які присвячені планам післявоєнної відбудови України. Також ми маємо дослухатися до молоді й дізнаватися, чого вони прагнуть. Голос молоді важливий, адже це – голос майбутньої України", – впевнена голова місії Plan International в Україні Мія Хаглунд Хілас.

Згідно з дослідженням підлітки, які зараз залишаються в Україні, роблять цей вибір цілком свідомо. Навіть якщо їхній сьогоднішній досвід – вкрай нелегкий. Навіть ті 33%, які готові через невизначеність поїхати за кордон на навчання, заявляють про готовність повернутися в Україну.

При цьому молоді люди вже прагнуть бути частиною відбудови України – 90% підлітків зазначили, що хочуть бути корисними під час післявоєнного відновлення країни. Зокрема, прагнуть долучатися до розвитку економіки, інфраструктури та свою користь бачать, зокрема, і через волонтерську діяльність.

Щобільше, вони вже докладають до цього особистих зусиль: до волонтерства за час війни вже долучалися 43% опитаних. Одні збирали гроші на потреби Збройних Сил України, інші готували їжу тим, хто її потребував, або плели маскувальні сітки.

12-річний журналіст з Покровська Кирило Передрій переконаний, що зараз саме той час, коли кожному у міру можливості та сил варто долучатися до змін в країні й працювати на нашу спільну перемогу. Незалежно від віку чи географії проживання.

"Всім, хто вимушений будувати життя наново у непростих умовах, треба зрозуміти: все що ви робите зараз, ви робите за майбутнього. І зрозуміти: якими будете ви самі, таким буде й наше спільне майбутнє. І, звісно, треба налаштовувати себе на хороше", – радить Кирило.

Зачаровані країною. Чим дослідження буде корисним у майбутньому

"Війна стала відправною точкою для змін свідомості людей. Сьогодні, найбільший страх повʼязаний з нашим майбутнім – те, що суспільство не зробить висновків, і за якісь півстоліття це може повторитися знову", – зазначає 16-річна Аліна Шевченко.

Ми часто ставимося до підлітків, як до дітей, але отримані результати дослідження насправді ілюструють те, що сучасна молодь декларує готовність стати частиною спільного майбутнього та брати на себе відповідальність, переконана Марія Артеменко.

"Ми бачимо, що у молоді відбувається переоцінка цінностей, переоцінка життя. Вони стали сміливішими. Вони швидше визначаються, ким хочуть бути та чим хочуть займатися. Вони більш вільно заявляють про певні фактори, які знаходяться поза їхнім контролем. І ми маємо констатувати, що війна змінила молодь. І в тому числі змінила те, як вони будуть проявляти себе в майбутньому. Наразі це, звісно, дуже надихаючий результат – молодь знаходиться на патріотичному, переможному вайбі", – каже керівниця "Клубу Добродіїв".

За словами Марії Артеменко, ці настрої зараз важливо відслідковувати в динаміці. Нинішня хвиля переживань та сподівань підлітків зараз виглядає дуже яскраво, однак важливо, щоб далі не було відкату і розчарування. Щоб не сталося так, коли буде боляче і молоді, і всьому суспільству.

"Тому ми маємо як радіти таким результатам зараз, так і спостерігати за контекстом цього дослідження в майбутньому. Молодь, як і ми всі, зараз зачарована країною. Як і ми всі, вони працюють на перемогу. І ми маємо докладати зусиль до того, щоб не сталося розчарування. Це власне те, чим займається Фонд "Клуб Добродіїв" – для молоді ми проводимо різноманітні офлайн-активності. Адже ми бачимо, що дітям дуже важливе спілкування, взаємодія, прямий контакт", – зауважує співрозмовниця.

Важливість живого спілкування відзначає і 12-річниий Кирило, він каже, що зараз молоді особливо важливо долучатися до подій, які можуть згуртувати, де можна поспілкуватися, обмінятися думками. Молодим людям надважливе спілкування, особливо в такий надскладний час, переконаний хлопець.

Хлопець якраз серед тих підлітків, які зрозуміли, чим хочуть займаьтся саме під час повномасштабної війни. Він створив власний канал на YouTube та взяв вже понад 120 інтервʼю з відомими людьми. Серед них політики, спортсмени, телеведучі та музиканти. Зараз хлопець займається із викладачем, щоб відточити свою журналістську майстерність. Каже, що батьки підтримують в усіх його починаннях. Самовизначення молоді – це власне те, з чим резонує філософія "Клубу Добродіїв".

"Я завжди кажу, що крім самих підлітків ніхто не знає, який шлях буде для них найкращим. Ми можемо їх на цьому шляху підтримати, потримати за руку. Дати їм інструменти та знання. Але вони мають відчувати самі, чого прагнуть і про що мріють. Ми хочемо, що вони буди проактивними, відчували відповідальність за своє життя, приймали поразки й перемоги. Адже ми живемо в такому швидкозмінному світі, і ніхто не знає, якими навичками треба буде оволодіти, або де ми опинимося завтра", – ділиться думками Марія Артеменко.

Головне сьогодні