Відповідальність на карантині: як бізнес допомагає людям похилого віку

Стреси, обмеження та страх. Ці слова стали знайомі кожному з нас в період пандемії. Проте були люди, на життя яких карантин вплинув чи не найсильніше. Дідусі та бабусі стали ще більш вразливими. Як адаптувалася система допомоги самотнім людям далі.

"Я все життя була в русі"

"Я все життя була в русі", розповідає пані Нінель. Понад 40 років вона працювала вихователькою у школі-інтернаті для дітей. Своїх вихованців вона привчала до спорту і руху змалечку. Змолоду дуже любила гуляти старим Подолом.

З майбутнім чоловіком працівником аерокосмічної галузі вони знайомі змалку, ходили разом до спілки юних натуралістів.

Десь серед старих фото можна знайти навіть фото Нінель Іванівни з Гагаріним. Коли вона привела першого космонавта до своїх вихованців, ті запитали чи бачив він Бога, на що Гагарін відповів: "Ні, він вище".

Після виходу на пенсію активностей стало менше. Нінель Іванівна разом з чоловіком вже 20 років як змінили Поділ на Лівий берег. У свої 80 вона не втрачає оптимізму. Нових друзів та допомогу вона знайшла у спілці пенсіонерів свого району. Там же дізналась про роботу фонду Карітас.

Пандемія коронавірусу дуже вплинула на її розпорядок дня.

"Ми на екскурсії їздили, і Чернігів, і Межигір'я, Переяслав-Хмельницький. В нас був стимул рухатися", говорить Нінель Іванівна.

Разом з іншими підопічними фонду вона подорожувала Україною, відвідувала дітей-сиріт, була включеною у життя.

Останні 4 місяці Нінель Іванівна з чоловіком не виходять з дому. Кілька разів на тиждень до них приходить Раїса працівниця фонду і допомагає з домашніми справами та просто підтримує стареньких.

На початку карантину ходила пішки, щоб рознести безкоштовні обіди стареньким

"Наша Рая — то є янгол-охоронець", говорить Нінель Іванівна.

Сама Раїса Батечко працівниця фонду Карітас відхрещується від таких гучних слів. Каже, що просто любить свою роботу, адже людям похилого віку допомога потрібна як нікому.

Раїса встигла попрацювати й з дітьми в інтернатах, й з малятами на соціальній квартирі. Але все одно комфортніше їй завжди було працювати зі старенькими.

І от вже майже 4 роки Раїса через день навідується до своїх підопічних, серед яких і Нінель Іванівна.

З настанням карантину, окрім своїх звичних справ, пані Раїса почала ще приносити безкоштовні обіди, які надавав один з ресторанів.

На початку карантинного періоду, коли ще не мала пропусків у транспорт, Раїсі доводилось пішки ходити з дому на роботу понад 1,5 годин, щоб рознести 70 обідів.

"Через 2 тижні нам надали пропуски, і стало трошки легше.Окрім своїх звичних справ я мала віднести обіди. Якщо за звичайний робочий день я встигала відвідати 6-7 підопічних, то в період карантину — 14".

Раїса дуже переживала за своїх підопічних, адже люди старші 60 років знаходяться у зоні ризику.

"Сама була у масках і рукавичках і їх просила одягати маски, — говорить соцробітниця. — До цього і за руку тримала і обійняти могла, а в карантин — зась, безпека в першу чергу".

Хтось звертається напряму, хтось як Нінель Іванівна знайомляться з Карітас через організації пенсіонерів. Всі одинокі бабусі та дідусі можуть розраховувати на допомогу. Інформацію про роботу фонду і як отримати допомогу можна знайти на сайті.

"Проєктів допомоги в Україні багато: хтось допомагає дітям, хтось — жертвам насилля, хтось — переселенцям. А от допомоги стареньким не так багато, як хотілося б. Але їм необхідно більше уваги, вони майже як діти. Тому я і залишилась у цьому проєкті",  говорить Раїса Батечко.

"Безкоштовна пральня"

У фонду Карітас і компанії P&G є спільний проєкт "Безкоштовна пральня". Кожного тижня Раїса збирає у своїх підопічних постіль і білизну і відвозить туди. Всі необхідні засоби надає P&G.Так компанія реалізує свою соціальну місію і вже 27 років допомагає малозабезпеченим та уразливим верствам населення.

Ідея партнерства Карітас та P&G виникла напередодні карантину, коли постало питання чим можуть бути корисні компанії та бренди.

"Ми дізналися, що Карітас закуповує нашу продукцію для своїх благодійних прань. Пазл зійшовся — ми почали забезпечувати їх нашими товарами для прання, а також іншими брендами з нашого портфоліо. Це дозволило їм перенаправити кошти на інші, більш екстрені проєкти", коментує речниця P&G Ольга Клименко.

За 4 місяці партнерства з Карітас P&G встигли надати 16 тонн продукції а це 9 великих вантажівок товарів повсякденного попиту.

Початковий план передавати тільки Ariel, Tide і Lenor для прання трансформувався в більш широкомасштабну допомогу по передачі бритв Gillette, гелів для душу Old Spice, прокладок Always, Discreet, засобів для миття Fairy і Mr. Proper, а також Pampers.

Окрім "Безкоштовної пральні" P&G допомагають опорним лікарям в 15 областях України та незахищеним сім’ям.

Так ідея камерного проєкту для допомоги стареньким трансформувалася в більш широкоформатну допомогу.

Ми їм потрібні

Частка людей похилого віку в Україні з кожним роком стає все більшою. Кожен п’ятий українець старший 60 років. На жаль, не всі з них мають надійну опору і підтримку з боку родичів чи держави.

Великі компанії в цій ситуації можуть невеликими кроками забезпечити підтримку тих, хто її потребує. Бізнес — це не лише про гроші, але й про соціальну відповідальність — доводить співпраця Карітас та P&G.

Автор - Маргарита Рівчаченко

Головне сьогодні