Зручне місто: доступний секс-шоп на Подолі

Зручне місто: доступний секс-шоп на Подолі

Перший LoveSpace на Подолі розташований в колишній пам’ятці архітектури на вулиці Ярославській.

Раніше тут був банківській call-центр. Приміщення перегороджували 60 стін, які новим орендарям довелося знести.

Перше, що зробили розширили вхід, облаштували просторі зали та створили 3D-тур секс-шопу.

Три роки тому почали сортувати сміття, згодом зрозуміли, що варто бути соціально активними і почали цікавитися темою інклюзивності та доступності.

УП.Життя завітали до Першого LoveSpace разом з інструкторкою та організаторкою таборів активної реабілітації для людей з травмами хребта Уляною Пчолкіною та перевірили його на архітектурну та інформаційну доступність.

Уляна Пчолкіна

***

Ярославська вулиця засіяна автомобілями у два ряди.

Аби дістатися пішохідної частини, Уляна змушена вийти на дорогу та шукати бодай якийсь проміжок між машинами, де можна було би відносно безпечно заїхати на пішохідну зону.

Як би ми тут не старалися обмежувати доступ автомобілів, люди продовжують паркуватися на тротуарі, розпачливо каже менеджерка Першого LoveSpace Олександра Саюк, кидаючи оком на безладно припарковані машини.

[BANNER1]

На вході секс-шопу широкі двері з яскравим лого та неоновою вивіскою над ними.

Уляні доводиться докладати зусиль, аби потрапити до шоуруму не вистачає доводчика, який би зафіксував двері.

О, класс! Дуже інклюзивне дзеркало, – звертає увагу Уляна на елемент інтер’єру у формі пеніса.

Це наше лого, – захоплено відповідає усміхнений власник секс-шопу на Подолі Тарас Крупа.

Дзеркало зліва :)

Завдяки такому дизайну дзеркалом можуть скористатися відвідувачі невеликого зросту, діти, люди у візках та ті, в кого немає інвалідності.

У шоурумі є кілька просторих залів, лекторій та БДСМ-кімната.

При вході ліворуч стелажі з білизною.

Стелажі з білизною

Далі засоби для прелюдій та статевого акту: лубриканти, масажні свічки, креми, масла, збуджуючі засоби і багато іншого.

У сусідній залі секс-іграшки та девайси для сексуального здоров’я.

Саша показує вібратори, кліторні стимулятори, кібер-іграшки, які керуються за допомогою додатку на смартфоні.

Кліторний стимулятор

– Для людей після травми – це просто святі речі! – захоплено реагує інструкторка табору активної реабілітації та згадує слова своєї наставниці, що секс у жінки має бути тричі на тиждень і не важливо, є у неї сексуальний партнер чи ні.

Для чоловіків є мастурбатори, стимулятори, масажери простати, еректильні кільця, гідронасоси та вакуумні помпи.

Цей девайс для людей зі зниженою ерекцією

Це для людей з травмою хребта, – перебиває Уляна Сашу.

[BANNER2]

Робота вакуумної помпи та гідронасосу дуже проста: у колбу заливається тепла вода, притискається до тіла та рукою робляться невеликі стискаючі рухи.

Фактично – це механічний насос, всередині якого утворюється від’ємний тиск, завдяки чому статеві органи чоловіка наповнюються кров’ю.

***

Олександра проводить нас до БДСМ-кімнати, що розташована в окремому стилізованому приміщенні.

На полицях білі декоративні черепи зі шкіряними масками, ліворуч від входу висять фіксуючі та дисциплінуючі девайси наручі, поножі, повідки, мотузки для японського мистецтва естетичного бандажу шибарі, шкіряні батоги та флогери для шмагання.

Ой, стільчик якийсь! – захоплено каже Уляна та звертає увагу на стілець за кованою брамою.

Це справжня секс-машина. Вона робить досить прості та механічні рухи, – Саша кладе руку на сидіння девайсу та починає хитати його вперед-назад, що імітує зворотно-поступальні фрикції під час статевого акту.

Її можна використовувати і людям з інвалідністю. Щоправда, коли немає чутливості, то не варто, можна травмуватися, – розмірковує експертка.

Олександра підтримує та зізнається, що масові виробники не беруться за виготовлення спеціальних секс-приладів для людей з інвалідністю, бо їм для цього потрібні клінічні дослідження, на основі яких вони би змогли тестувати та випускати секс-іграшки.

Шкода, що не виробляють, бо секс допомагає відновлюватися після травми спинного мозку. Ми у таборах реабілітації рекомендуємо якомога скоріше починати, – каже Уляна та додає, що важливо пам’ятати про фіксацію під час сексу, бо коли є травма спини – головне не нашкодити.

Найсумніше, що українські лікарі навіть не припускають, що у людей з інвалідністю може бути сексуальне життя, – підхоплює Олександра Саюк та каже про важливість сексуальної грамотності та виховання для підлітків та дорослих.

Завдяки такій позиції працівників Першого LoveSpace у лекторії секс-шопу відбуваються пізнавальні лекції та тематичні зустрічі з експертами та лікарями.

Примірочна

***

А чи звертаються до вас люди з інвалідністю? – питаю в Саші.

– Бувають, але це більше через особисті знайомства. До прикладу, в нас немає умов для людей з порушеннями зору, проте я особисто зустрічала незрячу дівчину біля станції метро та проводила до нас.

Тільки би люди не соромилися ходити до секс-шопу, – спокійно відповідає менеджерка.

Власник шоуруму розповідає, що до знайомства із Олександрою Саюк не замислювався над тим, що варто бути доступним бізнесом для усіх відвідувачів.

Потім дізнався про Ініціативу Доступно.UA та Дмитра Щебетюка, тепер стежить за їхньою діяльністю та консультується з ними.

– Ось тут наші вбиральні, – проводить нас Тарас через невелику кухню до вузького коридору з двома білими дверима.

[BANNER3]

Власник секс-шопу каже, що кімнати туалету – його найбільша проблема доступності, бо несучі стіни не дають можливості розширити простір.

Та чого, дивись! Я можу тут пройти, – підхоплює ініціативу Уляна та проходить у 56-сантиметровий дверний отвір.

Ого! Нічого собі! – здивовано вигукує Крупа.

Але я компактна і візок в мене активний, – пояснює Пчолкіна. – До речі, той, що ти вважаєш незручним туалетом, насправді набагато комфортніший для мене. Проте так, далеко не всі зможуть скористатися вбиральнею, – акцентує увагу Тараса експертка з доступності.

Саша і Тарас самі вказують на свої недоліки – відсутність поручнів у вбиральнях, пеленального столика або кімнати для сповивання та годування немовлят.

– Також отут ми маємо 11-сантиметрову сходинку, яка веде до другої частини шоуруму, – додає Саша та вказує на промарковане яскравою стрічкою підвищення на підлозі.

– Так ви можете зробити тут пологий підйом з такого ж світлого ламінату, як ваша підлога і буде зручно всім, – миттєво реагує Уляна Пчолкіна.

Перший LoveSpace хоче та намагається бути доступним.

Проте, кажуть його творці, загальна міська недоступність перешкоджає цьому.

Тарас пояснює, що відколи почав цікавитися темою доступності, усвідомив, що інклюзивність має стати нормою.

Та поки що тема людей з інвалідністю є табуйованою у суспільстві так само, як і секс.

Анна Чуданова, журналістка, спеціально для УП.Життя

"Зручне місто" – спецпроект за підтримки ГО Центр "Соціальна дія" про універсальний дизайн. Ми покажемо, де в Києві вже успішно використовуються елементи універсального дизайну, як він працює та кому приносить користь.

Здійснено в рамках проекту за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Democracy Grants Program of the U.S. Embassy to Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.

Головне сьогодні