Сонячна електростанція як альтернатива пенсії

Сонячна електростанція як альтернатива пенсії

Власна сонячна електростанція вдома - це не лише прибутковий бізнес, а й вклад у енергетичну незалежність країни, збереження екології та гарна альтернатива пенсії.

Кількість сонячних електростанцій в Україні стрімко зростає. Якщо у 2015 році їх було 244, то на кінець 2017 року - майже 2,5 тис.

Два роки тому Ігор Золотар, який працює у одній з міжнародних компаній в Києві, також встановив сонячну електростанцію на 30 кВт вдома у батьків та продає електроенергію за "зеленим" тарифом. Його батьки живуть у селі під Києвом на вулиці з промовистою назвою - Сонячна.

До рішення встановити потужну сонячну електростанцію Ігор Золотар прийшов не відразу. Спочатку на даху батьківського будинку встановили невеличку сонячну електростанцію, потужністю 1,5 кВт. Це 6 сонячних панелей, інвертор та акумулятори. Цього вистачало для роботи холодильника і світлодіодного освітлення.

"У батьків є газовий котел, який потребує електричного управління. Тож ідея була в тому, щоб сонячні панелі мали б заряджати акумулятори на випадок відключення від загальної мережі для того, щоб не замерзнути взимку", - каже Ігор.

Згодом потужність цієї електростанції трохи збільшили, щоб бути повністю незалежними від центральної електромережі. Зараз у теплу пору року - із квітня до кінця вересня - батьківський будинок Ігоря повністю автономний.

"Батьки мають прибудинкове господарство, користуються насосом для поливу городу. Вночі вони також використовують електроенергію, але сплачують за неї приблизно 30-40 грн на місяць", - зазначає чоловік.

Навіть коли у селі немає світла, то ще понад три години ця система може забезпечувати енергією усі пристрої в будинку.

"У нас додалася нова звичка - ми почали вмикати пральну машину вдень. Раніше ми навпаки вмикали її вночі, бо так було набагато дешевше, а через меншу кількість користувачів не було перепадів напруги. Зараз цієї проблеми вже немає, бо інвертор повністю контролює якість струму", - підкреслює Ігор Золотар.

Економія газу

Власна сонячна електростанція допомагає заощаджувати на природному газі. Коли з’явилася новина, що скоро буде подорожчання газу для населення, чоловік подарував батькам індукційну електроплиту, яка все літо, доки є достатньо сонячного світла, слугуватиме їм замість газової плити.

Завдяки електростанції також витрачається менше газу для опалення будинку.

"Кілька років тому я подарував батькам електричні обігрівачі на основі нановуглецевих трубок. Ці обігрівачі добре працюють і споживають не багато електроенергії. Вони дозволяють взимку не перетинати межу споживання газу, з якої починається вищий тариф", - підкреслює Ігор Золотар.

Електроенергія на продаж

У 2016 році чоловік встановив більш потужну сонячну електростанцію спеціально для того, щоб продавати електроенергію за "зеленим" тарифом у загальну мережу.

"Зелений" тариф - фіксована ціна, за якою оптовий ринок електричної енергії України зобов'язаний закуповувати електричну енергію, вироблену з альтернативних джерел.

Її встановлення коштувало близько 30 тисяч доларів. Сюди увійшла вартість обладнання, конструкція, монтаж, підключення та інші роботи. Потужність електростанції - максимально дозволена для фізичних осіб - 30 кВт.

Середньомісячний дохід від такої електростанції, за показниками минулого року, склав 7,5 тис. грн. У теплі літні місяці вона приносить 15-20 тис. грн, взимку - до 1 тис.

Окупність такої станції - орієнтовно 6 - 6,5 років. Це з урахуванням податку на доходи фізичних осіб і військового збору - 19,5%.

Щоб купити обладнання для електростанції Ігор продав автомобіль. Спеціально під електростанцію збудували сарай із дахом, розвернутим на південь та нахиленим під відповідним кутом до сонця.

На даху, площею приблизно 220 м.кв. закріплено 110 панелей. Найдорожчим елементом сонячної електростанції є інвертор, який коштував близько 8 тис. доларів. Батарей у системі немає. Уся енергія, яку генерує станція, одразу передається у загальну мережу.

"Я виріс у селі і розумів як шкодить природі людська діяльність, тож завжди думав, як це можна змінити. Коли трохи підріс і задумався про власну справу чи пасивний дохід, то, логічно було, що я буду поєднувати екологічну та економічну складову", - зазначає Ігор Золотар.

Підключення до електромережі

Процес підключення електростанції до мережі мав би виглядати дуже просто - подаєш заяву до РЕМ і там зобов’язані розглянути її впродовж 15 робочих днів. Однак процес оформлення документів у Ігоря Золотаря затягнувся на кілька місяців.

"Ми завершили зведення конструкції у жовтні, а на початку грудня - монтажні роботи. Тоді ж, на початку грудня 2016 року, подали заявку до РЕМ на підключення до мережі та укладення договору на продаж електроенергії за "зеленим" тарифом", - розповідає власник електростанції.

Проблема була в тому, що тариф покроково знижується і це був якраз перехідний період. До 31 грудня 2016 року він складав 4,54 грн за кВт/год, а з 1 січня 2017 року - уже 4,32 грн за кВт/год.

"Звичайно, це дуже впливає на фінансовий результат. Різниця складала б приблизно 400 доларів на рік. Якщо врахувати, що тариф буде таким до 2030 року, то це вагома втрата, хоч і не настільки суттєва, щоб відмовитися від ідеї сонячної електростанції", - каже Ігор Золотар.

Відмовки у РЕМ, за його словами, були різними - то бригада не може виїхати, то ще щось.

"Вони натякали, на те, що потрібно їх якимось чином замотивувати, але ми прийняли рішення, що жодних мотивацій не може бути. Моя філософія в житті - прозорі відносини, бо вважаю, що корупція - це єдина велика проблема нашої країни, все інше можна виправити", - наголошує Ігор.

Договір він отримав на початку лютого, але датований він був груднем попереднього року. При цьому тариф був теж таким як для 2016 року.

Обслуговування та перші проблеми

Станція працює повністю автоматично. Дані про її роботу можна переглядати онлайн. Однак після зимового сезону варто запрошувати електрика оглянути панелі. Виїзд спеціаліста коштує 500-600 грн.

"Взимку випадає багато снігу і він потрапляє під панелі на даху, а коли сходить, то у нас таплялися випадки, коли роз’єднувалися кілька конекторів панелей. Декілька блоків певний час не працювали", - каже власник СЕС.

Минулого року почали спрацьовувати автоматичні запобіжники на лічильнику. Ігор пояснює, що це відбувалося через значну напругу у сонячні дні та неякісне обладнання, яке встановили працівники РЕМ.

"Ми тиждень телефонували і бригада не могла виїхати. Більш дієвими є звернення у письмовій формі. Коли бригада приїхала, ми купили своє обладнання кращої якості і попросили їх поставити", - розповідає Ігор Золотар.

А через тиждень згорів сам лічильник. Його теж замінили не одразу.

"Якби станція не працювала два тижні влітку, то це була б серйозна втрата, а так це трапилося в березні, тому ми недоотримали 8-9 тис. грн", - підкреслює Ігор Золотар.

Лічильник передає всі дані до РЕМ автоматично в онлайн-режимі. Вони формують акт, у якому віднімають кількість спожитої електроенергії, а решту оплачують за "зеленим тарифом".

"Тобто, фактично, ти нічого не робиш і тобі на поточний рахунок щомісяця відправляють гроші. Акти також потрібно підписувати кожного місяця, але у РЕМ йдуть нам на зустріч, можна підписати усі акти раз на кілька місяців. Оплата приходить щомісяця", - каже власник СЕС.

Звичайно, встановлювати сонячну електростанцію більш вигідно у областях із вищим рівнем інсоляції. Однак таке рішення розглядалося і як варіант пасивного доходу.

"Ця станція знаходиться на землі моїх батьків. Вона юридично належить їм. Коли вони повністю перестануть працювати, однієї пенсії буде не зовсім достатньо і вони отримуватимуть зі станції пасивний дохід", - підкреслює Ігор Золотар.

Мрія Ігоря - придбати електромобіль та заряджати його від електроенергії з власної електростанції, щоб не робити шкідливих викидів в атмосферу та їздити безкоштовно.

Про проект "Сонце в домі"

Кількість власників домашніх електростанцій швидко зростає. Бізнес на виробництві "зеленої" електроенергії стає привабливим для українців середнього достатку.

Цифри говорять самі за себе: якщо у 2015 році кількість домашніх сонячних електростанцій не перевищувала 300, то у 2016 році їх стало понад 1 тис.

Динаміка цін на обладнання, передовсім на сонячні батареї, дуже сприятлива, — говорить головний інженер Інституту відновлюваних джерел енергії НАНУ Юрій Фаворський. — Ціна встановленої кіловат-години в Україні — близько 1 тис євро. Це означає, що станцію на 10 кВт можна встановити за 10 тис євро. Значить, при сучасному рівні "зеленого" тарифу для домогосподарств така електростанція, встановлена у 2017 році, окупиться за п'ять-шість років.

Проект "Сонце в домі" - проект Української правди спільно з компанією "Карбон КНС".

Реклама:

Головне сьогодні