Як обрати вино та як його подавати. Поради від сомельє

24 липня 2019

Як правильно обрати вино – чи не найголовніше питання у відвідуванні ресторану. Адже саме вино стає важливим акомпанементом до страви, дозволяє повною мірою нею насолодитися.

Особливої ​​поваги тут заслуговують ресторани з об'ємною винною картою, які не тільки дозволяють знову спробувати улюблені напої, а й оцінити нові, вдало підібрані професійними сомельє.

У постійному оновленні винної карти допомагають пряме спілкування з власниками винних будинків, відвідування світових спеціалізованих виставок, а також винний туризм в глобальному сенсі – подорожі до знаменитих терруарів та маленьких маловідомих сімейних виноробень.

 

Поєднання ексклюзиву, модних новинок, раритетного вінтажа і приємної класики стає успішною запорукою гарного настрою гостя в ресторані.

Шеф-сомельє сімейного ресторану Veranda on the river Олексій Олексієнко розповість про те, як не помилитися у виборі вина та отримати максимальне задоволення.

Увага до знань та бажань

Дуже часто гість приходить до ресторану, ознайомившись з його кухнею. Це і впливає на його вибір вина.

Як показує статистика, більшість гостей воліє відразу поспілкуватися з сомельє.

Винна карта, навіть невелика за мірками сомельє, для звичайного гостя все одно є великим документом, в якому легко загубитися.

Професіонал відразу підкаже гостю той чи інший напій, що найбільш підходить до обраної страви, нагоди, атмосфери.

Хоча є й гості, які чітко знають, що хочуть сьогодні спробувати. Тут роль грає їх власний досвід і бажання. Вони багато подорожують, п'ють вино і точно мають свої улюблені напої.

Більше ніяких помилок

21-е століття диктує свої правила. Ми відходимо від класичних канонів вживання вина: якщо обрали м'ясо – то тільки червоне, якщо замовили рибу – то тільки біле вино.

В першу чергу, вино повинно приносити радість і задоволення. Не так важливо, з чим ви будете його поєднувати, головне – фінальний ефект.

В цьому випадку варто спиратися лише на власні смаки та побажання.

 

Світ вина, як і світ людей – неосяжний. Якісна винна карта в ресторані повинна містити вина з різних частин світу, постійно оновлюватися.

За цим, зазвичай, стежить команда професійних сомельє. Приємно дивувати гостя – їхнє завдання.

Легкі, складні, середньої насиченості, більш насичені – можна підібрати будь-яке вино під будь-яку страву.

Основні правила

1

Аперитив

Почніть з аперитиву. Саме він відповідає за появу апетиту, поліпшення настрою.  Як аперитив ідеально підійде будь-який ігристе, шампанське, кава, просекко.

Це не важкі, ненасичені вина. Для старту – саме те.

2

Червоне / біле

Свою трапезу ви можете продовжити як червоним, так і білим вином. Іноді варто вибрати рожеве. Вони також діляться на більш важкі та легкі.

3

Орієнтація на вибір страви

Шанувальникам класики присвячується: любите рибу – поєднуйте її з білим вином, обрали м'ясо – підберіть червоне.

4

Вибір з улюблених регіонів

Швидше за все, у вас вже є улюблене вино з якогось регіону. Але можна трохи й експериментувати.

Наприклад, якщо ви шанувальник Франції, Бордо, ви можете вибрати подібне вино з Італії або США. Ці напої будуть схожі за стилем, але у вас з'являється можливість їх порівняти і відкрити для себе нових фаворитів.

Ви не тільки отримаєте задоволення, але і станете більше розбиратися в стилістиці улюбленої класики і наймодніших новинок, вивчите на смак відмінності французького та каліфорнійського вина, подібного за нотами та відтінками.

5

Правильна подача

Правильна подача – одне з найголовніших і невід'ємних правил. Від правильної подачі залежить все. По-перше, вино має зберігатись за оптимальної температури. По-друге, подаватися за температури, яка розкриє його якнайкраще.

6

Правильно підібраний келих

До кожного вина – свій келих. Це зберігає канони подачі напою гостям і служить ознакою хорошого тону.

Про класику поєднань

Обираючи вино, зверніть увагу на меню та власні побажання.