Шампанське: де, коли і як пити

Шампанське: де, коли і як пити

Кажуть, що шампансье можна пити будь-коли та за будь-яких обставин. Але як робити це красиво й правильно? Що вірно називати шампанським?

Про головні правила етикету, найпопулярніші види шампанського та його магію розповість один з найіменитіших фахівців Європи – шеф-сомельє ресторану Veranda on the river Олексій Олексієнко.

Шеф-сомельє ресторану Veranda on the river Олексій Олексієнко

Що правильно називати шампанським?

Шампанське в світі одне – як один в світі Мercedes. Лише ігристе вино з винограду, який вирощено на французькій території Шампань, має право називатися шампанським.

На етикетці має бути напис "Шампань". Іншими словами, якщо вино виробляють в Луарі – то воно називається Cremant de Loire, якщо в Журе – то Cremant du Jura.

Класика і хіти

Якщо говорити про Україну, то в нас багато в чому модним вважається те, що "працює" на ринку. З тієї простої причини, що будинків шампанських вин багато, серед них є більш і менш відомі.

У нас є певна когорта відомих брендів, яка і сприймається під номером 1. Хоча є дуже багато цікавих шампанських, про які публіка навіть не підозрює.

Найпопулярніші з тих, що стали класикою: Laurent Perrier, Billecart Salmon, Krug, Dom Pérignon, Moët & Chandon. Але люди, які подорожують по Франції, по Шампані, привозять з собою вина маленьких шампанських будинків, які є популярними власне у Франції.

Шампанське доречно як діаманти. Ви можете його відкрити і випити завжди

Де пити шампанське

Шампанське доречне скрізь: на будь-якому заході, вдома о 5 ранку, коли повернувся в поганому настрої. Останній раз, коли я подорожував, в літаку чітко зрозумів, що не хочу вина й із задоволенням взяв собі дві крихітки Pommery.

Шампанське доречно як діаманти. Ви можете його відкрити і випити завжди. В цьому його сила.

Ідеальні страви та закуски

Коли ми були на банкетах в Шампані, там пропонували досить легкі страви: білу рибу з рисом, морепродукти. Все в легких, білосніжних тонах. Останній фудпейрінг в ресторані у нас був з Piper-Heidsieck, там теж була риба.

Шампанське, якщо ви нікуди не поспішаєте, вимагає особливого антуражу

Чим здивувати кохану людину?

Я б здивував чимось смачним і відомим, якби не знав смаків людини. Наприклад, Laurent Perrier, Ruinart. Якщо людина дуже добре розбирається в шампанському, то подарував би щось з маленького невідомого будинку, і це точно було б смачно.

Про етикет вживання шампанського

Шампанське – це елемент свята. Якщо ви в ресторані, вам повинні подати правильний келих.

Довгий час класикою вважалися келихи флюте. Зараз від них уже відмовилися. У Франції п'ють з широких келихів. Вони доречні і вдома, адже краще підходять для медитації, якщо ви п'єте наодинці або в інтимній атмосфері.

Шампанське – це елемент свята

Найпоширеніші помилки при розпиванні шампанського

Найстрашніше – неправильний посуд та неправильна температура подачі. Шампанське, якщо ви нікуди не поспішаєте, вимагає особливого антуражу. Гарне відро з льодом, білий рушник, біла скатертина, посмішки.

Помилка – це також довго тримати келих в руці або нюхати його вміст.

Що найцікавіше – воно дійсно допомагає в житті. Я захоплююся людьми, які п'ють виключно шампанське – це найвищий пілотаж.

Воно містить у собі відразу декілька складових – це і вино, і свято. Я відчув це навіть з тими видами шампанського, які не любив. Я поєднав свої відчуття з гарним ранком, прекрасним настроєм, чарівними людьми навколо. І коли ці моменти злилися воєдино, то шампанське засяяло такими фарбами, про які я навіть не підозрював.

Головне сьогодні