Лайфхак: як перетворити звичайну страву на шедевр

Коли готуєш для себе, в результаті хочеться отримати задоволення. Коли готуєш для гостей – ще й дуже хвилюєшся, чи сподобається їм страва?
Як звичайну страву приготувати по-новому і здивувати близьких та друзів? Шеф-кухар відомого київського ресторану VERANDA ON THE RIVER Сергій Башинський ділиться секретами створення шедеврів, використовуючи лише прості інгредієнти та власну фантазію.
![]() |
Сергій Башинський - шеф-кухар ресторану Veranda on the river |
Що є шедевр?
Шедевр – це коли смачно та гарно водночас. Звичайна страва також може бути смачною, але, в першу чергу, вона повинна бути зрозумілою.
У ній не повинно перетинатися більше трьох смаків, людина має розуміти, що вона їсть.
Якщо хочете зробити подачу шедевральною – просто додайте в страву трохи прикрас. Візьміть на озброєння класичні схеми кольорів для поєднання інгредієнтів.
Що більше кольорів, то яскравіше виглядатиме страва. Наприклад, якщо до білого та зеленого додасте червоний – не прогадаєте.
Найголовніше – щоб продукти поєднувалися між собою. Я, зазвичай, поєдную три смаки, моя улюблена страва в ресторані – це якраз томлена фермерська качка, запечена з яблуками.
Зверніть увагу на подачу страв у ресторанах, відзначених зірками Michelin. Вона досить проста, акцент там на оздобленні. В основному, це елементи молекулярної кухні, як в традиційному "Олів'є", але з піною з лосося.
Я за те, щоб йти в ногу з трендами, але в першу чергу треба стежити за смаком. Робіть страву такою, щоб вона сподобалася і вам, і вашим гостям. Фантазуйте та дивуйте.
Про класику та екзотику поєднання продуктів
Класичні страви – це добре, але я все ж прихильник додати трохи екзотики. Дуже часто я міксую українську або італійську кухню з азіатською. Ефект мені дуже подобається.
Так, наприклад, можна спробувати "Олів'є" з лососем і червоною ікрою або авторський "Чорний Цезар" з чорнилами каракатиці, креветками і свининою на лимонній траві.
![]() |
Один з фаворитів у меню – знайомий і улюблений український борщ з печі, але зі східними прянощами, – він вражає!
У Нью-Йорку є мій улюблений ресторан, Jean-Georges, шеф-кухар там француз, а його дружина – азіатка. Страви, які вони створили спільно, – справжня феєрія!
![]() |
Коли рятують рокіровка і паніровка?
Я не проти заправки, але вона має бути доречною. У м'ясний салат так і хочеться додати гостринки, кислинки.
Якщо готуєте щось з морепродуктами, можна додати щось лайтове, залишивши смак автентичним. До кожного соусу можна подати овочевий салат зі шпинату, юдзу, трюфеля.
Готуєте рибний салат – зверніться до класики, гірчичного або лимонного соусу. Хоча рибу зараз міксують з усім. Навіть з трюфелем. Головне, щоб подобалося кінцевому споживачу.
При наповненні салату не забувайте про правильне поєднання продуктів. Є такий тренд: додавати в звичайні салати замість обридлих інгредієнтів нові, наприклад, макаронні вироби. А чому ні? Можна відварити і обсмажити макарони, щоб вони хрустіли, та додати їх в салат з куркою і заправити солодким соусом. Сміливо додавайте в страву зелень,овочі, кіноа або кускус.
Можна також подавати, наприклад, закуски в паніровці в японському стилі. Якщо є креветки, можна купити японські сухарі Тонкацу з рисових коржів. Креветку вмокніть в борошно з яйцем, додайте сухарі та обсмажте на рослинній олії, паралельно приготуйте кисло-солодкий соус.
Візьміть васабі, японський майонез, додайте трохи згущеного молока, щоб було солодко. Я впевнений, вам сподобається результат.
Готовий соус також продається в магазинах. Можна приготувати відбивні з курки в японських сухарях. До них підійде сирний соус на основі янтаря. Для вам знадобиться часник, вершки, кріп і, власне, сир.
![]() |
Межа між домашньою смачною їжею та ресторанною подачею?
Цю грань можна помітити, хіба що, по тарілках та подачі страв. Вдома можна приготувати страву смачніше, ніж в ресторані, адже людина готує виключно для себе і готує так, як звикла. Це як бабусин чи мамин борщ – смачніше не знайдеш.
Ресторанної досконалості можна досягти, якщо любити свою справу, роботу, приходити на неї із задоволенням, готувати з настроєм. Якщо у вас немає настрою – нічого не вийде. Перевірено на собі.
![]() |
Сервіровка
Є класичні ресторани, а є більш, я б сказав, пафосні, де подають весь набір приборів. Я прихильник звичайної класики, стандартного набору, необхідного гостю.
Якщо вашому гостю несмачно – ситуацію не врятує гарний посуд. Якщо смачно, то він не зіграє великої ролі.
![]() |
Подача або чим можна відвернути увагу гостей?
Листочки, їстівні квіти, мікрогрін – зараз можна багато чим дивувати. Пагони гороху, цибулі, соняшнику. З них можна навіть зробити салат, додавши соус.
Для особливого випадку подайте страву незвично і красиво. Наприклад, "Олів'є" в рисових чіпсах.
Такі чіпси готують з овочів: цибулі, моркви, буряка, кореня селери. Для приготування потрібно висушити їх в сушарці для овочів, потім обсмажити в олії і додати до страви.
Такі чіпси можна приготувати і в духовці. На дві години при температурі 60°C – щоб вони трохи підсохли, а за допомогою рослинної олії тримали форму.
Якщо це має бути романтична вечеря, то можна прикрасити страву квітами.