Інклюзивний відпочинок в Україні: місія [не]здійсненна?

На літньому відпочинку люди діляться на два табори: тих, хто шукає, де комфортно провести час із дітьми, і тих, хто сподівається, що поруч із ними жодних дітей не буде. І мало хто замислюється в цей момент, як важко батькам дітей з інвалідністю обрати бодай якесь більш-менш пристосоване під їхній особливий запит місце для відпочинку.

Діти з інвалідністю не повинні бути замкненими в чотирьох стінах, і мають право на повноцінне дитинство. І хоча поки що їм майже немає де відпочити і провести час з однолітками, є одне космічне місце, яке власним прикладом доводить, що інклюзивний відпочинок матиме успіх в Україні.

Розповідаємо про літній інклюзивний "Космотабір" та їхніх благодійників — бренд дитячого харчування "Агуша", які долають усі перешкоди на шляху дітей до повноцінних літніх канікул.

Літньому табору бути: як бренд "Агуша" допоміг реалізувати "Космотабір"

"Космотабір" — це інклюзивний денний міський літній табір, в якому відпочивають та розвиваються разом діти незалежно від віку, наявності чи відсутності медичного діагнозу. Його запускає ГО "Бачити серцем". Цьогорічний "Космотабір" — ювілейний, п’ятий. Минулого року табір не проводили через жорсткі карантинні обмеження.

У 2021-му запуск табору став можливим завдяки підтримці бренду дитячого харчування "Агуша". Бренд не просто підтримав табір фінансово, а розповів про нього всім своїм користувачам та заохотив кожного українця особисто підтримати дітей та підлітків з інвалідністю та комплексними порушеннями. Протягом червня 40 копійок із продажу кожного сирочка "Агуша" виробник передавав на підтримку Космотабору.

"Раніше бренд більше робив акцент на освітніх програмах, метою яких було розповісти мамам про користь дитячої молочної продукції, про її безпеку для кожної дитини і найвищі стандарти якості. Нам довіряють тисячі мам по всій Україні, і це високий показник. Тепер настав час благодійної акції, в якій зможе взяти участь кожна сім'я, яка довіряє Агуші", — розповідає Асель Сатенова, керівниця молочного бізнесу компанії PepsiCo Ukraine.

Завдяки акції від Агуші вдалося зібрати півтора мільйона гривень. З них 500 тисяч направлено на реалізацію Космотабору, а мільйон — на Школу Соціалізації, постійний проєкт від ГО "Бачити серцем" для підлітків 10-16 років із комплексними порушеннями розвитку.

Жодних all inclusive та популярних курортів: як відпочивають родини дітей з інвалідністю

Саші 14 років, він — дитина з інвалідністю. Через генетичне порушення обміну речовин усе життя його родини підлаштоване під Сашині потреби та можливості.

Коли батьки на роботі, за Сашею пильнує няня. Але її графік чітко регламентований, тому в свій позаробочий час Анна з чоловіком постійно знаходяться поруч із сином і майже позбавлені можливості побути без нього. Шукали табори для дітей з інвалідністю, але там приймали вихованців лише з легкою формою, а не з комплексними порушеннями розвитку.

Тому зазвичай родина відпочиває із Сашею разом. І вибір місць для такого відпочинку стрімко скорочується: батьки весь час бояться, що їхня шумна дитина, яка може кричати ночами або гучно плакати, заважатиме іншим, тому намагаються винаймати окремі котеджі без сусідів. Із харчуванням Саші теж багато нюансів: він дотримується спеціальної дієти, і вся їжа має бути подрібнена блендером. Тож ресторани або стандартне меню для всіх йому не підходять.

Сусіди по київській квартирі постійно скаржилися на те, що дитина часто кричить та гучно тупоче. Для того щоб син міг проводити літо на свіжому повітрі, більше рухатися і при цьому не заважати іншим, родина кілька років поспіль винаймала дачу під Києвом. Це коштувало дорого, але саме завдяки такому рішенню Саша попри проблеми з координацією навчився самостійно ходити та навіть їздити на велосипеді.

У 2019 році Саша зміг потрапити у "Космотабір" — і це був незрівнянний досвід і для нього, і для його батьків. Саша опинився серед сотні інших дітей — з інвалідністю та без жодних порушень розвитку — і міг поводитися так, як йому комфортно. А батьки змогли хоч трохи побути вдвох без нього.

"У моєї дитини загалом не так багато місць, де вона може проводити літо. А цей табір ще й інклюзивний: там разом діти з інвалідністю та нормотипові діти, усі на одній хвилі, весело проводять час. Він там не почувається інакшим. Такий острів щастя і добра, де заводяться нові знайомства там добре і дітям, і їхнім батькам. Я бачила у таборі дітей, які взагалі не можуть рухатися, але по їхніх очах було видно, як їм подобається слухати Rammstein. Таких таборів точно має ставати більше", — каже Анна, мати Саші.

Анна пригадує: ще 10 років тому від її дитини відверталися у парку і навіть просили відвести кудись подалі з очей. Зараз ситуація змінюється. Вона переконана: щоб змінити сприйняття людей з інвалідністю, роботу в цьому напрямі варто проводити ще з раннього дитинства: інклюзивні дитсадки, а потім — інклюзивні школи. Лише так люди з інвалідністю перестануть сприйматися в суспільстві як чужинці, яких прийнято сторонитися.

"Космотабір" — простір свободи і безпеки

Ми вже розповідали про програму Космотабору і те, як він змінює життя дітей та їхніх родин. Як же організаторам вдалося подолати всі ті перешкоди, які традиційно заважають таборам та іншим місцям відпочинку підлаштовуватися під потреби дітей з інвалідністю?

Територія. Четвертий рік поспіль партнером табору є Новопечерська школа. У приміщенні школи табір займає одне крило, також користується їдальнею і всією шкільною територією просто неба: зеленими, спортивними та ігровими зонами, амфітеатром. Приміщення використовується переважно для післяобіднього "релакс тайму", а більшість часу діти проводять на свіжому повітрі.

Харчування. Щороку табір відвідують близько ста дітей, і в більшості з них — спеціальна дієта або інші особливості харчування: кето-, безглютенова дієта, казеїнова дієта тощо. Тому в таборі є окремий фахівець, який відповідає за дотримання особливостей харчування кожної дитини і формування меню.

Медичний супровід. Ще один постійний партнер Космотабору — Київська виїзна паліативна служба. Вони забезпечують перебування у таборі лікаря протягом усього часу його роботи.

Велика команда. У таборі працює команда кураторів, які пройшли спеціальну підготовку до табору для роботи з дітьми з інвалідністю; команда хелперів, які надають індивідуальний супровід дітям; команда волонтерів, у тому числі волонтерів-підлітків. Тільки велика команда здатна створити справді безпечний простір.

Свобода бути собою. Пам’ятаєте, що хлопчик Саша любить голосно кричати? У таборі на таке ніхто не буде скаржитися. Навпаки: Сашин крик став своєрідним символом ранкової зарядки. Усі почули Сашу — можна починати.

Керівниця ГО "Бачити серцем" та засновниця Космотабору Олеся Яскевич розповідає: основна задача Космотабору — не підлаштуватися саме під потреби дітей з інвалідністю, а стати по-справжньому інклюзивним простором, де буде цікаво та комфортно всім. Тому дійшли балансу 50/50, і передусім сприяють соціалізації дітей.

"Ми запитали себе: як діти без інвалідності будуть спілкуватися з тими, в кого вона є? "Космотабір" є місцем, де це спілкування проходить органічно. І дітям навіть без порушень розвитку такий формат подобається більше. Наш табір щороку приймає 100 дітей, а охожаючих у рази більше. Для того щоб більше дітей занурилося в нашу атмосферу, ми проводимо гостьові дні. І навіть після одного дня у Космотаборі діти кажуть, що тут краще, ніж у звичайних таборах".

Чи користуватимуться інклюзивні табори попитом в Україні? Досвід Космотабору доводить, що так: є запит на інклюзивний відпочинок і позитивний вплив такого формату на всіх учасників. Набрати дітей і навіть команду не буде проблемою. Бракує проактивних небайдужих менеджерів, таких як у ГО "Бачити серцем", та благодійників, як бренд "Агуша", які стабільно підтримуватимуть ініціативу інформаційно та фінансово. "Космотабір" готовий поступитися своїм статусом унікального простору: подібних проєктів має ставати більше.

Головне сьогодні