Синоптиків штрафуватимуть за неправильний прогноз

— 17 липня 2008, 21:39

"Точність прогнозів, з одного боку, характеризується рівнем розвитку метеорології в цілому як науки, але з другого боку - залежить від технологічної дисципліни", - сказав генеральний директор Гідрометеобюро Москви та Московської області Олексій Ляхов в своєму інтерв'ю Інтерфаксу.

Співробітника штрафуватимуть, якщо він недбало виконав свої обов'язки, відмітив Ляхов. Штраф прийнятний, якщо успішність прогнозу нижча за 80%. Адже за словами Ляхова, прогнозист майже завжди стикається з проблемою вибору.

Не можна вимагати від спеціаліста-метеоролога абсолютно точного прогнозу в будь-якому куточку планети - наука метеорологія ще до цього не дійшла, навіть при використанні найсучаснішого обладнання. А таким може похвалитися далеко не кожен гідрометеорологічний центр.

"Українська правда" поцікавилася, чи існує система покарань для українських метеорологів. За словами заступника начальника Українського гідрометеорологічного центра Мінприроди України Анатолія Прокопенка, співробітнику можуть зменшити розмір премії або й позбавити її.

Але лише у випадку, коли метеоролог халатно поставився до своїх обов'язків, маючи достатньо матеріалів. За просто неточні прогнози співробітників метеорологічного центру в Україні не карають.

ВІДЕО ДНЯ

За словами метеорологів, прогноз високої точності можливо дати лише на 5-6 днів, при чому ймовірність успіху меншає з кожним днем. Так, точність прогнозу на першу добу становить 95%, на другу - 90%, на п'яту - не більше 80%. За межами п'ятої доби успішність різко падає. Тому спеціалісти не радять довіряти двохтижневим прогнозам, що пропонуються в інтернеті.

За матеріалами Інтерфакса

Реклама:

Головне сьогодні