У Колумбії замість кокаїну вирощують новий сорт кави

— 29 липня 2008, 14:44

Іноземні гості долають тисячі кілометрів, щоб скуштувати каву сорту "Монсеррат", названу так само, як селище, де її вирощують. Цей населений пункт розташований у колумбійських Андах на висоті понад півтори тисячі метрів над рівнем моря. Це одне з не багатьох місць у Колумбії, де випадає сніг.

Багато років дві тисячі місцевих мешканців вирощували переважно коку та амаполу - сировину для кокаїну та героїну.

Місцева влада приєдналася до запропонованої урядом програми, яка пропонує замінити традиційне для місцевих фермерів вирощування коки на вирощування кави. Завдяки особливому клімату, кава, вирощена у тих краях, має особливий смак і аромат.

"Найважливіше для клієнтів, щоб кава, яку їм подають, була винятковою - солодкою, гарної консистенції та специфічними нотками смаку. У багатьох випадках кава має смак кави, але особливі сорти мають елегантніший присмак і солодші нотки такі, як карамель, лимон, квіти, зокрема, жасмин", - каже власник кав'ярні Крейг Голт.

Новий бізнес у Монсеррат процвітає й набирає обертів. Імпортери різних країн світу масово з'їжджаються до селища, аби робити гуртові закупівлі, бо попит на незвичайну каву з вишуканим смаком зростає, особливо серед найвибагливіших гурманів.

"У Колумбії люди хочуть насолоджуватися такою кавою, її структурою, досконалим балансом та кислуватим смаком із карамельною ноткою", - зауважує Сара Клут, медежер із закупок кави компанії "Intelligentsia Coffee".

Усе нове - це добре забуте старе. Каву в цьому районі колись вирощували - кілька десятиліть тому, до того, як почали виробляти коку. Занепало кавове фермерство через розвал міжнародного пакту вирощувачів кави 1989 року, природний феномен Ель-Ніньйо та часті нашестя комах, які знищували урожай кави. Теперішнє відновлення вирощування кави, за словами фермерів, принесло їм нове, заможніше життя.

За даними Міжнародної федерації виробників кави, регіони, які приєдналися до програми заміни вирощування коки на каву, щороку продають 200 тисяч кілограмових мішків кавових зерен. Цей товар переважно потрапляє до Сполучених Штатів, Японії та Європи.

За матерілами ICTV

Реклама:

Головне сьогодні