75 % виробників соків порушують норми
Таку неприємну інформацію поширив Держспоживстандарт за підсумками проведеної перевірки. Як повідомив перший заступник голови Держспоживстандарту Юрій Ширко, від початку 2008 року територіальними органами з державного нагляду було перевірено якість сокової продукції на 57 українських підприємствах.
Порушення було виявлено на 43 підприємствах.
На 23 підприємствах була виявлена продукція, яка не відповідала вимогам НД за маркуванням; на двох - за фізико-хімічними показниками; на дев'яти - не проведена обов'язкова сертифікація; на одному - виявлена фальсифікована продукція.
Не краща ситуація і з реалізацією сокової продукції. 51 % перевірених торговельних точок, які реалізують соки, нектари та соковмісну продукцію, порушив права споживачів.
Основні недоліки, за якими бракувались та знімались з реалізації плодово-ягідні соки та соковмісні напої:
- відсутність необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про товар (понад 22 % від забракованої та знятої з реалізації продукції);
- відсутність супровідних документів щодо якості та безпеки або відсутність реєстраційних номерів сертифікатів відповідності (свідоцтв про визнання) в документах, згідно з якими передається продукція (майже 76 %);
- реалізація товарів з простроченим терміном придатності до споживання (понад 1 %);
- невідповідність вимогам нормативних документів (понад 2 %).