Барак Обама став причиною скандалу у Польщі

— 17 листопада 2008, 15:15

Найбільша опозиційна польська партія "Право і справедливість" (PiS) домагається притягнення до судової відповідальності міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського за расистський жарт про новообраного Президента США Барака Обаму.

Таку ініціативу озвучив глава фракції PiS у Сеймі Пшемислав Гошевський у неділю, 16 листопада, зазначає УНІАН з посиланням на польський Dziennik.

"Ми хочемо розслідування у справі расистського висловлювання Сікорського", - сказав він.

За даними польської газети, мова йде про жарт, який глава польського МЗС нібито розповідав в кулуарах міністерства.

"Чи ви знаєте, що Барак Обама має польське коріння? Його дідусь з'їв польського місіонера", - сказав Сікорський, який пізніше пояснював, що лише цитував цей жарт.

Представник Бюро національної безпеки, структури підконтрольної Канцелярії Президента Польщі, Вітольд Вашиховський підтвердив, що чув цей жарт Радослава Сікорського, й заявив про готовність бути свідком у суді.

Радослав Сікорський невдало пожартував про Барака Обаму. Фото interia.pl
"Я чув цей жарт з вуст пана міністра. Якщо буде потрібно, я буду свідком у суді", - сказав він.

Тим часом в понеділок глава іншої опозиційно партії "Союз лівих демократів" (SLD), також представленої у польському Сеймі, Войчех Олейнічак заявив, що чув цей же жарт від глави PiS Ярослава Качинського, брата Президента Польщі Леха Качинського.

"Я чув жарт про Барака Обаму та його родинних зв'язках від Ярослава Качинського", - сказав він в ефірі Radiо ZET.

"Расистський скандал" виник після того, як на минулому тижні представник PiS Артур Гурський з трибуни Сейму зокрема заявив, що обрання Барака Обами стане "кінцем цивілізації білої людини".

Представники Соціал-демократичної партії подали подання до прокуратури за "расистські" висловлювання Гурського, які знеславлюють органи влади Польщі.

У разі доведення вини депутату загрожує три роки тюрми.

[L]За даними газети, глава PiS Ярослав Качинський у понеділок став на захист Артура, Гурського відзначивши, що кожен має право висловлювати свою власну думку, навіть якщо вона суперечлива.

Однак глава PiS підкреслив, що Гурський висловлював свою власну точку зору, а не озвучував позицію партії.
Реклама:

Головне сьогодні