Космонавтам на МКС подарували унітаз за $19 млн.

— 19 листопада 2008, 11:01

Новий санвузол буде встановлено в американському сегменті МКС, розповів представник Центру управління польотами.

Потреба в додатковому туалеті викликана збільшенням з майбутнього року членів екіпажу з трьох до шести осіб.

Другий туалет на станцію доставив шаттл "Індевор" минулого понеділка. Його виготовила російська корпорація "Енергія" на замовлення НАСА за 19 млн. доларів.

Новий санвузол обладнаний системою регенерації води з урини, що обійшлася НАСА в 250 млн. доларів і кілька десятиліть наукових пошуків. Вода, отримана після перетворення сечі, стверджують чиновники НАСА, "буде чистіша, ніж американська вода з-під крану".

Вона може використовуватися для пиття, приготування їжі і прийому водних процедур, а головне, не відрізняється від звичайної питної води, за винятком слабкого йодованого присмаку, зазначається на сайті НАСА.

Зараз на станції працює російська система регенерації води з конденсату атмосферної вологи, тобто, по суті, поту космонавтів.

Волога збирається і переробляється на дистильовану воду. Потім у неї додаються мінеральні солі і срібло. Після цього вона придатна для пиття, розповіли в Інституті медико-біологічних проблем.

В інституті відзначили, що вода - один з найцінніших вантажів у космосі. З огляду на те, що людині щодня потрібно 2,5-3 літри рідини, а постійна її доставка на станцію дуже дорога операція, воду на МКС бережуть і за можливості переробляють.

У поточному році туалет російського сегменту станції вже двічі ламався: перший раз у травні. Тоді через засмічення помпи космонавтам довелося кілька днів користуватися туалетом космічного корабля "Союз".

А в жовтні поломка туалету повторилася. І знову проблема була в помпі, що засмітилася. Однак несправність вдалося швидко ліквідувати. Досвід в екіпажу вже був.

За матеріалами "Інтерфакс-Україна"

Реклама:

Головне сьогодні