Татові "Незнайки" виповнилося 100 років

— 24 листопада 2008, 16:40

За своє життя (1908-1976) письменник продавав газети, копав землю, возив колоди, був режисером-документалістом та аніматором, пише газета "24".

А почалася ця історія в Ірпені, під Києвом, де класик дитячої літератури жив до від'їзду до Москви. Але на батьківщині про відомого автора забули.

Навіть напередодні ювілею місцева влада не розщедрилася на меморіальну дошку. "Ходили чутки, що знайшовся інвестор, який погодився вкласти гроші в будівництво дитячого парку "Незнайкаленд", - розповів організатор єдиного в містечку фан-клуба письменника Тарас Вознюк.

"Не склалося: чи то владі не підійшли умови інвестора, чи то ті не домовилися зі спадкоємцями письменника", - додав він.

Казка "Пригоди Незнайки та його друзів" уперше було опубліковано в київському журналі "Барвінок" у 1953 році двома мовами - російською та українською. Її вихід у світ став можливим завдяки головному редактору журналу Богдану Чалому.

Дивно, але тексти Носова з роками не втрачають актуальності. "Якщо сьогодні ви подивитеся на українських політиків з погляду їхньої відповідності героям книг Носова, на вас чекають відкриття", - розповідає соціальний психолог Людмила Чайка.

"Розглядаючи Яценюка, обов'язково згадаєте Знайку. Шуфрич - перший претендент на роль Незнайки, а Черновецький - професора Звьоздочкіна", - продовжує психолог, додаючи, що двійники знайдуться й в інших мешканців політичного олімпу.

Автор Незнайки володів даром передбачення. Його лікнеп "для чайників" метафорично прогнозує багато чого з того, що відбувається в суспільстві сьогодні.

Книги Миколи Носова переповнені машинами і механізмами, які на той момент існували тільки в уяві автора.

Але за минулі 50 років на подив багато чого з описаного в казці прижилося: в Українському інституті промислової власності (Укрпатенті) запевнили, що майже всі описані Носовим ноу-хау були запатентовані.

Серед них - телеспостереження за вуличним рухом, шаховий комп'ютер, автоматизований пилосос і автомобілі, що працюють на альтернативному паливі - правда, поки що не на "газировці".

Реклама:

Головне сьогодні