Тест

США створюють комп'ютер з мозком людини

Для участі в проекті IBM поєднує провідних психологів, нейробіологів і фахівців в галузі комп'ютерних технологій, повідомляє ВВС.

На перший етап роботи Управління наукових досліджень Пентагона DARPA виділило 4,9 млн. доларів.

"Людська свідомість має унікальну здатність аналізувати інформацію, отриману через різні органи чуття, навіть якщо ці дані суперечать одне одному", - каже керівник дослідження Дармендра Модха.

"Мозок здатний з легкістю створювати нові категорії часу і простору й інтегрувати в них інформацію, отриману сенсорно", - продовжує науковець.

"На сьогодні жодна з існуючих комп'ютерних технологій навіть не наблизилася до дивних здібностей цього органу", - додає він.

Нова технологія може бути використана при великомасштабному аналізі даних, розпізнаванні зображень та об'єктів і навіть незалежному прийнятті рішень.

"Основна ідея когнітивної комп'ютерної технології полягає в тому, щоб відтворивши структуру, динаміку, функції і реакції людського мозку, сконструювати апарат, що діє за тими самими принципами", - каже професор Модха.

Фахівці IBM і п'яти провідних університетів США поставили перед собою завдання об'єднати знання з біології з комп'ютерним відтворенням роботи нейронів.

У результаті вони сподіваються розробити систему, яку за складністю можна порівняти з мозком кішки.

Як стверджують вчені, нейрологія накопичила достатньо інформації про роботу нейронів та міжнейронних зв'язки - синапси.

Водночас розробки в галузі комп'ютерних технологій уже дозволяють симулювати діяльність мозку невеликого ссавця. Торік професор Модха керував роботою з імітації мозку миші. Для цього треба було 55 млн. штучних нейронів та півтрильйона міжнейронних синапсів.

Подібні експерименти стали можливі зовсім недавно. Тільки зараз науковцям вдалося досягти щільності нейронного матеріалу, який можна порівняти з мозком тварини - 10 млрд. нейронів на квадратний сантиметр.

Синапси, або міжнейронні зв'язки нейронів мозку, створюються, розпадаються, зміцнюються або слабшають в залежності від діяльності мозку. Одні з головних труднощів дослідження - розробка матеріалу, що зможе відтворити цю особливість мозку.

Якщо ця проблема буде вирішена, то на відміну від існуючої технології, що дозволяє лише запрограмувати штучний мозок на вирішення тієї чи іншої задачі, комп'ютер зможе на підставі накопичених знань, пам'яті та "досвіду" аналізувати дані - те, що ми називаємо здатністю "мислити".