Враження тих, хто вижив під час терактів в Індії

Бойовики організували вибухи в ключових точках міста - залізничному вокзалі, кінотеатрі та в інших місцях, і захопили іноземців у двох п'ятизіркових готелях. У четвер військові провели операції зі звільнення заручників.

У той час, як індійські коммандос продовжували боротьбу з терористами, до госпіталів міста прибували поранені, у тому числі іноземці.

Деякі з них поділилися з газетою "The Times" про те, що їм довелося пережити. Так 68-річний англійський пенсіонер Вінай Кунтавала з Суррею, який відпочивав у готелі "Тадж-Махал" з сином Діпаком, через теракт не зміг вилетіти додому.

Палаючий готель "Тадж-Махал". Фото Financial Times, Reuters

Вони удвох вечеряли на першому поверсі готелю, перед виїздом до аеропорту, як Діпак побачив, що до пірсу готелю пришвартувався човен.

"Я побачив цей корабель, який здавався переповненим. Він був повний молодих хлопців у звичайному одязі. Через кілька хвилин я побачив, що всі почали бігти звідти, і почув постріли. Спочатку я подумав, що це був парад, а потім, що - бійка. Але ці люди почали підніматися вгору сходами", - розповів Діпак, поки його батьку накладали гіпс на ногу.

Співробітники та гості готелю використовують штори, щоб врятуватись. Фото Financial Times, Reuters

Все, що відбулося вслід за цим, було найстрашнішими годинами в їхньому житті. Вони забарикадувалися в приватному бенкетному залі з іншими гостями, включаючи раду директорів компанії Unilever.

Протягом п'яти годин люди чекали в кімнаті, слідкуючи за новинами на їхніх мобільних телефонах у той час, як бойовики трощили все та підривали гранати в коридорах історичного готелю.

Персонал з "Тадж-Махалу" навіть винайшов саморобний туалет. Також співробітники давали людям воду.

Після теракту на вокзалі. Фото Reuters

Однак, коли постріли та вибухи стали наближатися, Діпак вирахував, що бойовики знаходяться на відстані 15 метрів, і вирішив діяти. Він зірвав штори з вікон, зв'язав їх, перекинув через вікно, і група один за одним спустилась на бетонний майданчик внизу. Лише батько Діпка послизнувся на шляху і зламав ногу.

"Я дуже вдячний моєму синові, він був дуже сміливим", - сказав пан Кунтавала. Він був серед 25 іноземців, які отримали поранення.

Ще один свідок, канадієць Майкл Раддер під час захоплення іншого готелю "Оберой Трайдент", вечеряв у ресторані. Бойовики увірвалися і почали стріляти. Вони поранили Майкла в плече, і той впав на підлогу. Раддер пригадує, що терористи зібралися спалювати там усе, тому йому вдалося виповзти з ресторану та взяти таксі, яке відвезло його до госпіталя.

Індійські коммандос спускаються з гелікоптера на дах єврейського центру "Наріман Хаус". Фото The New York Times, Associated Press

"Я тільки розумів, що мені потрібно якось туди дістатися", - сказав він.

Один з лікарів госпіталю розповів, що більшість постраждалих мають кулеві та осколкові поранення.

В одній з лікарень міста. Фото The New York Times, Associated Press

"Ми звикли до терористичних атак в Індії, але це занадто", - сказав він і додав: "Це буде довга ніч".

Реклама:

Головне сьогодні