В Україні на СНІД хворіють 130 тисяч людей

— 1 грудня 2008, 10:40

ВІЛ-інфікованим людям в Україні не вистачає комплексного лікування, повідомляє "Німецька хвиля".

"Держава забезпечує хворих лише мінімальним набором медикаментів. Однак побічні хвороби, які викликає імунодефіцит, людина має лікувати самотужки. Грошей на це дороге лікування в українців не вистачає", - розповідає директор Всеукраїнської коаліції ВІЛ-сервісних організацій Наталя Підлісна.

"Ці люди постійно хворіють. Постійно на лікарняному. Вони не можуть знайти хорошої роботи. Крім того, багато з них вживають наркотики і відповідно не бажані у суспільстві", - додає Підлісна.

За її словами, більшість державних програм та соціальних проектів не враховують реальних потреб хворих на СНІД.

[L]

"Зокрема, в Україні нині переважає консультаційна допомога, тоді як люди, хворі на ВІЛ/СНІД, значно більше потребують медичної опіки", - каже Підлісна.

За оцінками Міністерства охорони здоров'я України, станом на кінець минулого року поширеність ВІЛ серед дорослого населення України (віком 15-49 років) становить 1,63%, а це означає, що в Україні найбільша епідемія ВІЛ/СНІДу в Європі та СНД.

Зараз на Землі, за даними Всесвітньої організації охорони здоров‘я, понад 30 мільйонів хворих. В Україні їх більше 130 тисяч - офіційно зареєстрованих. Експерти ж зауважують, що реально хворих в Україні може бути в чотири рази більше.

Епідемія ВІЛ-інфекції - унікальне явище в історії людства за швидкістю поширення, масштабами та глибиною наслідків. За останніми даними, від СНІДу у світі померло понад 24 мільйони осіб, а з ВІЛ живе більше 39 мільйонів.

Зростання передачі ВІЛ-інфекції статевим шляхом стає все частішим фактором поширення захворювання в Україні. За прогнозами, у 2014 році загальна кількість ВІЛ-інфікованих становитиме близько 820 тисяч людей, тобто 3,5% дорослого населення.

За даними українського СНІД-центру, лише близько 4% людей добровільно проходили тестування на ВІЛ (якщо не брати до уваги вагітних та хворих, які тестуються в обов'язковому порядку) та наразі знають свій ВІЛ-статус.

Реклама:

Головне сьогодні