Росіяни запатентували смайлик. В "Однокласників" будуть проблеми?

— 11 грудня 2008, 17:46

Російський оператор мобільної реклами "Суперфон" зареєстрував товарний знак у вигляді смайлика (графічного зображення посмішки) ;-) , повідомляє "Телекритика" з посиланням на газету "КоммерсантЪ".

Відповідне рішення було ухвалене Федеральною службою з питань інтелектуальної власності, патентів та товарних знаків.

Тепер президент компанії "Суперфон" Олег Тетерін стверджує, що "жодна комерційна організація в Росії не зможе використовувати цей значок у рекламних цілях", хоча запевняє, що "фізичних осіб, які використовують смайлики в інтернеті, це не стосується".

Претензії щодо використання смайлика в рекламі можуть виникнути до компаній "Корбина телеком", "Нестле" та "Макдоналдс".

Також, за словами Тетеріна, "смайлики використовують сервіси на зразок Одноклассники.ру та ICQ для комунікації між користувачами".

Порушникам права власності на смайлик "Суперфон" розсилатиме попередження, а якщо реакції не буде - позиватиметься й вимагатиме компенсації. Як переконує Тетерін, смайлики :-), ;), :) вважаються схожими з зареєстрованими та не можуть бути використані комерційною метою.

Легально використовувати смайлики можна буде, придбавши у компанії річну ліцензію, яка коштуватиме "недорого - кілька десятків тисяч доларів". Втім, президент компанії "Одноклассники.ру" Микита Шерман уже заявив, що "навряд чи в Росії знайдеться дебіл, який заплатить "Суперфону" за використання смайликів", а представники інших компаній сказали виданню, що не платитимуть із принципу.

Це вже не перша спроба зареєструвати смайлики як торговий знак в Росії. У 2005 році суд Санкт-Петербурга скасував рішення, яким за військовим пенсіонером Віктором Петровим визнавалось право на ці значки.

Реклама:

Головне сьогодні