Тест

Середній клас тане на очах

Про це свідчать результати соцопитування "Економічна криза очима українців" центру соціальних досліджень "Софія".

Порівняно з лютим поточного року категорія "забезпечених" і "багатих" людей скоротилася з 10 до 6,2%. Частка "середньозабезпечених" респондентів скоротилася з 49,1% (у лютому) до 33,2% (у грудні).

Йдеться про людей, яким, за їх власним визначенням, "у цілому на життя вистачає, але придбання речей тривалого користування, таких як меблі, холодильник, телевізор уже викликає труднощі".

За рахунок скорочення "середнього" прошарку збільшилася частка "малозабезпечених". Це респонденти, яким доходів вистачає на харчування та на придбання необхідних недорогих речей. Порівняно з лютим питома вага цієї категорії населення збільшилася з 30,9% до 42,2%.

Удвічі зросла частка "бідних" - тих, хто ледве зводить кінці з кінцями, кому грошей не вистачає навіть на необхідні продукти. У лютому частка цієї категорії респондентів складала 9,2%, а зараз - 17%.

Загалом майже дві третини (61,7%) опитаних вказали, що матеріальне становище їхньої сім'ї за останні півроку "дещо погіршилось" або "істотно погіршилось".

Лише 3,9% респондентів вказали, що їхнє матеріальне становище тою чи іншою мірою покращилось.

Третина (31,5%) опитаних відзначили, що матеріальне становище їхньої сім'ї за останні півроку практично не змінилося. Не визначилися з відповіддю - 2,9% респондентів.

Українські громадяни переважно песимістично оцінюють перспективи поліпшення свого матеріального становища. Більшість (59,5%) опитаних вважають, що найближчі півроку доходи їхньої сім'ї "дещо зменшаться" або "істотно зменшаться".

Приблизно чверть (22,8%) респондентів дотримуються думки, що їхнє матеріальне становище не зміниться.

І лише 3,2% опитаних висловили сподівання, що у найближчі півроку доходи їхньої сім'ї тою чи іншою мірою зростуть. Не визначилися з відповіддю - 14,5%.

Опитування проводилося з 2 по 11 грудня 2008 року по всій території України. Усього було опитано 2004 респондентів віком від 18 років і старше. Статистична похибка не перевищує 2,2%.