Що іноземні лідери дарували Бушу та його помічникам?

— 23 грудня 2008, 16:02

Обнародуваний цьогорічний 54-сторінковий звіт свідчить про те, що лідери країн Близького Сходу просто таки засипали Кондолізу Райс дорогоцінним камінням.

Шкода, що держсекретар не зможе залишити всю цю красу собі, адже коштовностей їй надарували аж на 300 тисяч доларів.

Лише король Саудівської Аравії презентував Райс кольє з золотими квітами вартістю $170 тисяч та рубіново-діамантовий набір з сережок, браслета, намиста та персня за $165 тисяч.

Аналогічний набір з білого золота та з діамантами "залізна Конді" отримала від короля Йорданії (за $147 тисяч), повідомляє The Washington Post.

Можна уявити собі, що відчувала Райс, у ті хвилини: і хочеться, і не можеться. За американськими законами, держслужбовці не мають права отримувати особисті подарунки. Тому, прикраси держсекретар віддала на зберігання в Управління загального обслуговування (General Services Administration). А звідти вони потраплять у Національний архів чи до благодійних організацій.

Втім, як зазначає The Washington Post, бувають і винятки. Так, столітнє оливкове дерево, від глави прогресивної соціалістичної партії Лівії було посаджене біля посольства Ізраїлю у Вашингтоні. Картини, годинники та твори мистецтва можна залишати в офісі урядовців.

Деякі ж можуть викупити ті, кому їх подарували. Якщо у Райс є бажання таки вдягнути подаровані прикраси, то, розкошелившись на 300 тисяч доларів, вона може їх придбати.

[L]Султан Брунею, мабуть, вирішив позбавити президента Буша мук відомої "жаби". І витратив на подарунок главі держави аж 70 доларів. Саме стільки, зазначає видання, коштували дві книги (одна з них називається "1001 причина любити Америку") та диск з джазовою музикою.

Французький президент Ніколя Саркозі був щедрішим: він подарував Бушу бронзового коня за 5 тисяч доларів.

Втім, менш відомі співробітники адміністрації президента теж отримували коштовні подарунки. Заступник радника з питань нацбезпеки Еліот Абрамс отримав від того таки короля Саудівської Аравії годинник Concord Mariner за 1435 доларів.
Реклама:

Головне сьогодні