Вчені запевняють, що у шлюбах між кузенами немає нічого страшного

— 24 грудня 2008, 15:36

Професори Діан Пол з Університету штату Массачусетс у Бостоні та Хаміш Спенсер з Університету Отаго в Данідіне (Нова Зеландія) закликають скасувати заборону на шлюби між кузенами, повідомляє The Independent.

Вчені вважають, що небезпека появи на світ дитини з уродженими дефектами в таких родинах усього на 2% вища, ніж у звичайних, а рівень дитячої смертності приблизно на 4,4% вище.

"У жінок за сорок така ж небезпека народження дітей з відхиленнями, але ж ніхто не говорить, що їм не слід народжувати", - стверджує професор Спенсер.

У Великобританії шлюби між кузенами дозволені, хоча лунають заклики, що до їхньої заборони. У більшості американських штатів такі шлюби заборонені або обмежені на практиці, як і в Китаї, Тайвані та у Північній і Південній Кореї.

Шлюби між кузенами були досить розповсюдженим явищем у Європі, особливо серед еліти (так, наприклад, Чарльз Дарівн одружився зі своєю двоюрідною сестрою).

ВІДЕО ДНЯ

Але наприкінці XIX століття, коли люди стали більш соціально активними, ситуація змінилася.

Забобони з приводу шлюбів між кузенами підтвердилися ранніми генетичними дослідженнями (вони показали, що рецесивні гени з більшою ймовірністю проявляються в дітей генетично близьких батьків та ймовірність уроджених дефектів зростає).

"Багато шлюбів укладених між двоюрідними сестрами та братами, призводять до генетичних проблем з точки зору інвалідності дітей", - каже міністр з питань еміграції Британії Філ Вулас.

У 2004 році було встановлено, що 13 із 1000 азіатських діток, які народилися в британському містечку Бретфорд успадкували рецесивні розлади, що можуть призвести до інвалідності.

Реклама:

Головне сьогодні