Як вберегтись від травмування піротехнікою

— 26 грудня 2008, 16:21

Але нерідко таке "вибухове" свято закінчується травмуванням їх організаторів. Тож, якщо ви надумали взяти в руки петарду чи коробку з феєрверком, радимо прочитати нижченаведені поради.

Насамперед, необхідно завчасно вибрати спеціальне місце для встановлення піротехніки.

В ідеалі - це великий відкритий майданчик (двір, сквер або поляна), вільний від дерев та будівель. Поблизу вибраного місця не повинно бути пожежонебезпечних об'єктів.

Також потрібно заздалегідь подумати, де знаходяться глядачі, адже їм необхідно забезпечити одночасно хороший вид на дійство та безпеку. Від розміру майданчика залежить, яку піротехніку можна використовувати.

Якщо місце відповідає усім переліченим вимогам, сміливо можете купувати будь-які вироби, які є у продажу. Але, якщо ваше подвір'я мале - використовуйте лише обмежений асортимент "іграшок", в основному, наземної дії і в жодному разі не користуйтеся феєрверками, що летять вгору. Вони можуть потрапити у вікно чи залетіти на горище, або впасти на дах та стати причиною пожежі.

Вироби повинні мати докладні інструкції. Зверніть увагу на зовнішній вигляд "іграшки". Не можна використовувати вироби, які мають наявні дефекти. А якщо ваше знайомство з піротехнікою тільки починається, не поспішайте купувати великі та не зрозумілі у використанні вироби. Купувати піротехнічні "іграшки" мають право виключно дорослі. Діти можуть користуватися ними тільки під наглядом батьків.

Пам'ятайте, що горючі речовини та порох, які входять до їх складу, дуже небезпечні. При необережному поводженні або неправильному зберіганні, вони легко розгоряються. Тому існують загальні правила, які обов'язково необхідно виконувати:

1. Не можна носити піротехнічні засоби у кишенях;

2. Спалювати їх у багатті;

3. Розбирати вироби та піддавати їх механічним впливам;

4. Користуватися піротехнічними виробами у нетверезому стані;

5. Палити, використовуючи піротехніку;

6. Зберігайте піротехнічні вироби у недоступному для дітей місці;

7. Не допускайте відкритого вогню в приміщенні, де зберігається піротехніка;

8. Розташовуйте їх подалі від нагрівальних приладів.

У жодному разі не нахиляйтеся над спусковими приладами під час запуску висотних феєрверків. Запалювання гніту здійснюйте на відстані витягнутих рук.

Пам'ятайте, що піротехнічні вироби бояться вологи, а це може вплинути на їхню якість.

Не намагайтеся випробовувати долю, запускаючи феєрверки у вітряну погоду. Рухаючись вгору в таких умовах, феєрверки мають властивість відхилятися у бік на значну відстань, а палаючі елементи можуть опинитися на найближчих будівлях та деревах.

За матеріалами прес-служби МВС

Реклама:

Головне сьогодні