Буковель. Завантаження

Для "розігріву" напередодні офіційного суботнього відкриття пустили лише одну з гірок Такий крок керівництва Буковеля скидався на добре продуманий хід...

Адже голодні після літньої перерви тисячі міських туристів в останній день свого робочого тижня, прикипівши до моніторів комп'ютерів, могли спостерігати через веб-камери за маленькими цятками, що стрімко спускалися донизу по білосніжному схилу.

Вже в суботу на під'їздах до Буковеля десятки автомобілів і мікроавтобусів з туристами рухалися довгою вервечкою в напрямку курорту. Ще рік тому ця дорога рясніла добрячими вибоїнами, але до відриття сезону її встигли відремонтувати.

У пік сезону, який припаде на початок січня, дорогою рухатимуться тисячі, якщо не десятки тисяч авто, і вже перші дні показали, що взимку на цій дорозі можуть бути цілком київські затори...

Тому, як і в Києві, відвідувачам варто намагатися уникати годин пік - тут це вечір п'ятниці та ранок суботи, коли всі рухаються до курорту, та вечір неділі, коли лижники їдуть додому.

На перший погляд Буковель виглядає ще доволі "сирим". Незакінчене будівництво готелей і кількаповерхового паркінгу, вантажівки з будматеріалами, які порядно зіпсували дорожнє покриття вже на території самого курорту, спецтехніка і десятки робітників.

А головне - погода ще не повністю зимова. Напередодні випало чимало снігу, траси були ніби вимальовані в біле, але до вечора неділі вони значно пожовтішали від інтенсивного катання та плюсової температури.

До речі, протягом найближчого тижня погода в горах обіцяє бути "плюсовою". Під питанням чи втримається нинішній сніг на Буковелі до наступного вікенду?

Разом з тим, найпалкіші любителі снігу на вихідні змогли отримати практично все, що входить в меню "зимового щастя". Буковель аж ніяк не розчарував!

Ліда, 25-річна лижниця з Києва, що приїхала в Буковель з трьома друзями на авто, приємно здивована тим, як курорт почав свою роботу. "Я не очікувала, що в перші дні працюватиме більше, аніж 2-3 витяги".

Щоправда, Ліді, як і десяткам інших туристів, інколи доводилося стояти в чергах на витяги. Як запевняє реклама, Буковель пропонує своїм гостям 50 кілометрів трас для катання. На ці вихідні близько половини.з них були доступні.

На що розраховувати гостям?

Харчування на Буковелі, як і раніше, доволі дороге. Повноцінний обід в кав'ярнях обійдеться у 70-80 гривень з людини. Злегка перекусити у фаст-фудах нагорі та внизу коштуватиме від 30 до 40 грн. Найскромніше пообідати в ресторані - від 150 грн. з людини.

Порція глінтвейну з напівсолодкого закарпатського вина незалежно від місця продажу коштуватиме 15 грн., порція еспресо - 9 грн., розчинна кава та чай - 6 грн. Півлітрова пляшка мінералки коштуватиме тут втричі більше, ніж у Яремче - 10 гривень.

Одним словом, тим, хто прагне витрачати менше, поки ще слід брати з собою сухий пайок, воду та гарячі напої в термосі. Керівництво курорту обіцяє здешевлення харчування.

Проживання на території туристичного комлексу Буковель ще не можуть собі дозволити більшість туристів, незважаючи на те, що все літо велося будівництво нових готелів. Адміністрація запевняє, що цього року готелі курорту зможуть розмістити 3000 туристів.

У грудні вартість комфортабельного двомісного номеру складає 465 грн. на добу, в січні, під час високого сезону, цей же номер коштуватиме 804 грн.

За словами Олександра Шевченка, директора курорту, туристи із Західної України практично ніколи не зупиняються на території курорту.

[L]

95% тих, хто проживає в котеджах - зі східних, центральних, північних областей України, а також з Росії, Білорусі, Молдови, Польщі та інших країн.

Значна кількість туристів оселяється в приватних готелях і садибах сусіднього села Поляниця та населених пунктів 30-ти кілометрової зони навколо Буковеля. Це Татарів, Ворохта, Яблуниця, Микуличин та Яремче.

Цього року на головній сторінці сайту Буковеля нарешті з'явився перелік приватних садиб та готелів регіону з зазначенням кількості місць та контактних телефонів. Ціна в них - від 200 до 550 грн. за кімнату для двох осіб.

Чим далі від Буковеля, тим дешевше. В Яремче, за 30 км від Буковеля, можна знайти "бюджетне" житло за 50 грн. з людини. Не виняток - комфорне і недороге проживання поблизу самого курорту.

Ірина Ількович, власниця сучасної садиби зі зрубу в селі Поляниця, що на відстані 10 хвилин пішки від в'їзду в Буковель, приймає гостей за 100 грн. на добу. До її садиби треба піднятися від дороги високо в гору, майже до краю лісу, і на запитання, чому так недорого, з посмішкою відповідає, що "усього заробити не можна".

Обід і сніданок з традиційних страв у пані Ірини коштує 53 гривні. На відміну від київських фаст-фудів борщ у Ірини Ількович готується добротний, з м'ясом. Проте, таких господинь ще потрібно пошукати, адже середня вартість проживання в селі Поляниця - від 150-200 грн. за добу.

Більшість туристів приїздять до Буковеля зі своїм спорядженням. Проте його тут можна орендувати. Нові лижі коштуватимуть 220 грн. з понеділка до четверга, і 260 грн. у вікенд. Старі лижі коштують на день 80-95 грн. Взяти на прокат сноуборд коштуватиме 65-95 гривень. Для порівняння, у сусідніх селах прокат нової пари лиж може коштувати 100-120 грн., минулорічні лижі - 75 грн.

Велика частина відвідувачів змогла придбати абонементи на лижні витяги за дуже прийнятними цінами. Цього року Буковель всіма силами підтягував до своїх кас "живі" гроші, тому восени було оголошено одразу дві нові дисконтні акції, які закінчилися кілька днів тому.

Усі охочі могли купити абонементи, що діятимуть у низький сезон (до 29 грудня та після 10 березня) за 50 грн. на день, або в середньму 2-2,50 грн. за 1 підйом. Абонементи на другу половину січня-лютий можна було купити за 113 гривень на день.

Ті, хто не встиг закупити акційних карток, муситимуть платити більше. Так, один день катання в січні коштуватиме близько 200 грн. При цьому у святковий сезон 1 підйом коштуватиме приблизно 15 грн., а в другій половині січня - близько 11 грн. Трохи дешевше буде кататися у будні дні - приблизно 9,50 грн. за спуск.

Місцева лижна школа пропонує навчитися кататися на лижах чи сноуборді з професійними інструкторами. Три години індивідуального заняття обійдеться початківцю в 390 грн., навчання в у групі з 4-5 осіб - 190 грн. з кожного. Але навіть на існтрукторі можна суттєво заощадити, якщо знайти його в Яблуниці чи Ворохті.

Буковель цього року може бути чудовим місцем відпочинку для цілої сім'ї. Щоб заощадити від 30 до 50% бюджету, варто ночувати та брати лижі не в самому Буковелі, а в навколишньому регіоні.

Незамінним при цьому буде власний автомобіль - адже систем місцевого трансферу туристів, якими так радує нас Словаччина і Польща, тут поки що не існує.

Буковель, як і інші гірськолижні курорти в Україні - це місце, що поза політикою. Єдина політика тут - цінова. Хто купив абонементи раніше - катається дешевше.

Навіть політики приїздять сюди з цілком людським бажанням - відпочити. Хоча інколи це може викликати нарікання у простих смертних, якщо заради найвищих посадовців тут закривають бодай одну трасу.

І все ж таки Буковель - це вже сервіс, дуже наближений до європейського. І ця європейськість доволі гармонійно поєднується з місцевою автентикою, як у виступі місцевого фолькольорного колективу під час відкриття курорту з їх нібито політичною, але тільки не для Карпат, піснею:

"Слава Україні, слава! Хай живе Бандера, і його держава!".

P.S. Шановні читачі! Якщо ви також вже відкрили сезон на одному з лижних курортів України - поділіться своїми враженнями з іншими :)

Реклама:

Головне сьогодні