Сімферопольський музей не віддасть Німеччині скандальні картини

— 30 грудня 2008, 11:42

Але поверненню до ФРН ці твори не підлягають, заявила директор музею Ларина Кудряшова, повідомляє "Німецька хвиля".

В Сімферопольському музеї до війни налічувалося 2100 картин з націоналізованих після 1917 року палаців Південного берегу Криму, які до революції були власністю царської сім'ї Романових та вищих посадовців російської імперії.

Як каже Ларина Кудряшова, в музеї було багато картин видатних художників, зокрема епохи італійського Відродження. Колекція була повністю знищена під час бомбардування німецькою авіацією, а будівля була значно пошкоджена окупаційними військами вермахту, які облаштували в ній стайню.

Якби не війна, Сімферопольскому музею не було б рівних в Україні ні за цінністю, ні за кількістю картин, зазначає його директор.

[L]Щоб відновити музей, у 1953 році рішенням радянського уряду йому були передані 87 вивезених з Німеччини картин, які наразі є частиною українського музейного фонду.

"Вони є неподільною часткою національного надбання України, і, згідно з законодавством, поверненню не підлягають",- підкреслила Кудряшова.

Однак директор музею не виключає можливості укладення домовленості про тимчасову експозицію колишніх аахенських полотен у Німеччині за умови отримання від неї державних гарантій на їх повернення.

Крім того, сказала вона, Сімферопольському музею має бути надана для демонстрації рівноцінна колекція німецьких картин.

Нагадаємо, в серпні цього року німецькі туристи випадково "знайшли" у Криму 87 німецьких полотен, вивезених після Другої світової війни до СРСР. В Німеччині вони вважалися "зниклими".

Раніше повідомлялось, що Федеральний уряд Німеччини збирається звернутися до України з проханням повернути зниклі полотна. У Берліні вважають, що німецькі музеї мають право на ці картини.

Реклама:

Головне сьогодні