На ринках забраковано три чверті ялинкових прикрас

— 30 грудня 2008, 15:10

Так, забраковано і знято з реалізації було 75,6 % перевірених ялинкових прикрас: 28,2 із 37,3 тисячі одиниць.

Із перевіреного 231 суб'єкта господарювання, які реалізовують ялинкові прикраси, у 199 (86,1%) виявлено різноманітні роду порушення.

Під час перевірок було встановлено, що кожна третя ялинкова прикраса, яка була знята з реалізації, не мала документів щодо підтвердження якості та безпеки. А кожна друга не мала необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про товар.

Зазначені порушення вимог законодавства було встановлено, практично, у кожній області України. Також у кожній області України були встановлені факти реалізації світлових гірлянд без документів, що засвідчують їхню якість та безпеку.

Крім того, з порушеннями працювали більшість продавців піротехнічних побутових виробів.

Під час перевірок територіальними органами у справах захисту прав споживачів торговельної мережі було перевірено 42,6 тисячі одиниць піротехнічних побутових виробів.

З них було забраковано та знято з реалізації 19,1 тис. одиниць (44,8 %). Із перевірених 124 суб'єктів господарювання у 85 (67,7 %) виявлено різного роду порушення.

Більше ніж половина піротехнічних виробів не мала документів щодо підтвердження якості й безпеки. А майже кожен другий піротехнічний виріб не мав необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про товар.

Особливе занепокоєння викликає реалізація на споживчому ринку виробів піротехнічних побутових невідомого виробника. Як правило, такі вироби не мають належного маркування, відсутня інструкція із застосування.

Також перевірки встановили непоодинокі факти реалізації піротехнічних виробів із простроченим строком придатності.

За результатами перевірок було надіслано 18 матеріалів для відповідного реагування органам державного контролю та нагляду, органам місцевого самоврядування, в тому числі 2 матеріали - до правоохоронних органів.

За виявлені порушення 280 осіб були притягнуті до адміністративної відповідальності, до яких застосовано адміністративні стягнення на загальну суму близько 45,4 тис. грн.

Також до суб'єктів господарювання було застосовано адміністративно-господарські санкції на загальну суму близько 124,9 тисячі гривень.

Реклама:

Головне сьогодні