Науковці знайшли ген, що відповідає за гіпертонію

— 30 грудня 2008, 15:54

Тип гену STK39 було виявлено при перевірках генетичних кодів кількох сотень людей у США та Європі. У людей з цим типом гену тиск був підвищений.

Результати дослідження опубліковано в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, повідомляє ВВС.

Підвищений тиск або гіпертонія згодом збільшують ризик серцево-судинних захворювань і можуть стати причиною інсульту та ниркової недостатності.

[L]

Вважається, що кожен четвертий житель у західних країнах має підвищений тиск, часто і не підозрюючи про це.

Науковці давно намагаються знайти гени, відповідальні за гіпертонію. З цією метою розглядалися десятки варіантів, але серед них найважливішим виявився різновид гену STK39. Його дослідженням займалися вчені в університеті Меріленду.

Вони вели спостереження за 542 членами громади амішей у Пенсільванії. Науковці вивчали їхні генетичні коди і вимірювали кров'яний тиск.

Зв'язок між різновидом гену STK39 і підвищеним тиском має наукове обґрунтування. Цей ген виробляє протеїн, що контролює процес переробки нирками солі - головного фактора, що впливає на тиск.

Аналогічний результат було отримано при перевірці іншої групи добровольців. За оцінками дослідників, 20% людей білої раси мають цей різновид гену.

Учені заявляють, що цей результат відкриває перед медициною широкі можливості. "Це відкриття має великий потенціал, оскільки дозволяє підбирати ліки в кожному випадку індивідуально", - зазначив один з авторів проекту доктор Еньпей Кристі Чан.

Однак він додав, що "гіпертонія є складним захворюванням, на яке впливають багато інших факторів: генетична схильність, навколишнє середовище і спосіб життя людини". "STK39 є лише однією з частин пазлу", - сказав він.

Реклама:

Головне сьогодні