Третина українців готова обміняти права на добробут

— 12 січня 2009, 14:05

Про це свідчать результати опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" та фірмою "Юкрейніан соціолоджі сервіс".

Якщо у 2007 році функціонуванням демократії були задоволені 25%, то наприкінці 2008 року - 16%.

Зменшилася і кількість тих, хто вважає, що "демократія є найбільш бажаним типом державного устрою в Україні". У грудні 2007 року таких було 45%, а в грудні 2008 року - вже 38%.

Натомість дещо зросла кількість тих, хто вважає, що "за певних обставин авторитарний режим може бути кращим, ніж демократичний" (з 21% до 24%) та тих, для кого "немає значення, демократичний режим в країні чи ні" (з 15% до 19%).

Крім того, під час опитування респондентам пропонувався вибір між цінностями свободи та добробуту.

Думки з цього приводу поділилися: третина готова в обмін на власний добробут поступитися державі частиною своїх прав та громадянських свобод, третина, навпаки, заради дотримання свобод та громадянських прав готова терпіти певні матеріальні труднощі, а ще третина вибору зробити не змогла.

У виборі між цінностями особистої свободи та рівності більшість населення (56%) обирає соціальну рівність, щоб соціальні розбіжності не були надто великими, а свободу, можливість жити без обмежень обрали 26%.

Тож не дивно, що більшість населення (58%) вважає: "Держава повинна турбуватися про своїх громадян, забезпечуючи їм пристойний рівень існування".

Істотно менше - 30% - поділяють позицію, що "держава повинна встановлювати єдині для всіх "правила гри" та стежити за тим, щоб вони не порушувалися". Обмеження участі держави в економічному житті людей підтримали лише 5% опитаних.

Опитування проводилося 17-28 грудня 2008 року. Методом інтерв'ю було опитано 2012 респондентів віком від 18 років. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,2%.

Спонсором опитування виступило посольство Швеції в Україні та Шведське агентство з питань міжнародного розвитку та співробітництва.

Реклама:

Головне сьогодні