Принц Гаррі влип у новий скандал. Але він вже вибачився

Вже декілька днів Британія обговорює ще одну витівку принца. Мова йде про скандальне відео принца, зроблене у 2006 році (за рік після скандалу зі свастикою).

Видання News of the World розмістило на своєму сайті відео, на якому Гаррі назвав свого колегу з академії у Сандгерсті, "нашим маленьким пакі" (принизливий термін, який застосовують щодо вихідців з Пакистану).

Скріншот відео з сайту News of the World
На відео видно, що Ахмед Раза Хан (Ahmed Raza Khan), якого принц назвав "пакі" не посміхається у відповідь.

На цьому ж відео є сцена, в якій принц з цигаркою в руках нібито спілкується з королевою Єлизаветою.

"Бабусю, мені вже треба йти. Передавай привіт коргі (порода собак, які є у королеви), дідові. Боже тебе хорони", - додає принц, переінакшуючи слова державного гімну.

На скандальному відео також видно, як Гаррі коментує вбрання свого армійського товариша: "F*** me, you look like a raghead". У буквальному перекладі "raghead" означає "з шматком тканини на голові" і стосується усіх, хто носить традиційний ісламський головний убір.

Необережні висловлювання третього у лінії успадкування британського престолу Гаррі викликали чималий резонанс у Великобританії.

Принц оприлюднив офіційне вибачення, у якому вказано, що Гаррі жодним чином не хотів образити свого колегу і що все, зображене на відео, було зроблено напівжартома.

Та родичі військового, якого принц обізвав "пакі" називають хлопця "боягузом" і закликають не ховатись за офіційними вибаченнями, а прийти на телебачення і перед камерами пообіцяти ніколи не повторювати такі витівки. І, звісно, вибачитись.

Прем'єр Великобританії Гордон Браун запевнив журналістів, що принц знає, що його коментарі на зразок "нам маленький друг пакі" є неприйнятними. Прес-секретар президента Пакистану теж вважає інцидент вичерпаним, адже принц офіційно вибачився.

ГАРРІ НАЦИСТ: Скандальні заголовки у британській пресі у січні 2005 року після того, як принц Гаррі з'явився на костюмованій вечірці з пов'язкою зі свастикою

Та Гаррі таки муситиме відповісти за інцидент. Принаймні його "відчитає" підполковник Гаррі Фуллертон, який командує Королівською кінною гвардією. Принцові загрожує навіть пониження у званні, пише The Times.

В армії переконують, що до принца Гаррі ставляться так само, як і до будь-якого іншого військового, тож і поблажок до "Mr Wales" (так до нього звертаються у відео) не буде.

Міністерство оборони Великобританії оприлюднило свою заяву, у якій вказало, що зі скаргами на слова принца ніхто не звертався.

"В армії дуже серйозно ставляться до всіх обвинувачень у неналежному поводженні, і всі обґрунтовані скарги розслідуються", - зазначено в заяві військового відомства, повідомляє ВВС.

"Нам не відомо ні про які скарги від зазначеної особи. Знущання і расизм не мають системного поширення в збройних силах", - підкреслили в міністерстві.

Проте, Комісія з питань рівності і прав людини вирішила, що відео з принцом є приводом для серйозного розслідування.

"Ми попросимо міністерство оборони вивчити докази, поділитися цими доказами з нами і повідомити про плани розгляду в цьому конексті. Потім ми розглянемо питання про те, які можуть бути необхідні подальші дії", - заявила прес-секретар комісії.

Хороший військовий

Кореспонденти у справах королівської родини кажуть, що цей епізод став дуже неприємним для самого принца та для всієї родини.

Адже відео з'явилося у невдалий момент, якраз коли Гаррі зміг покращити свій імідж, відслуживши минулого року в Афганістані.

[L]Крім того, пише Daily Mail, цей епізод є доволі неприємним і для принца Чарльза. Адже він відомий своїми теплими стосунками з мусульманами та хорошими дипломатичними стосунками з Пакистаном.

Як пише видання, Чарльз не бачився з сином після того, як вибухнув скандал, та телефоном він висловив Гаррі своє незадоволення.

За матеріалами видань News of the World, The Times, Daily Mail

Реклама:

Головне сьогодні