Доба інтернету охопила класичну музику

— 13 січня 2009, 10:53

Де б ви не перебували - у Києві, Калькутті або в Кельні, - віднині у вас завжди є можливість насолоджуватися кожним виступом Берлінського філармонічного оркестру в німецькій столиці, повідомляє "Німецька хвиля".

"У нас багато друзів в усьому світі. Ми хочемо, щоб вони не тільки слухали гру оркестру, але й бачили його виступ", - каже головний диригент оркестру сер Саймон Раттл. Віртуальний концертний зал - подібного світ ще не знав.

Віолончеліст Олаф Манінґер не захотів миритися з тим, що концертні зали, як правило, мають лише студії звукозапису, а стаціонарні студії для відеозаписів або відео трансляцій відсутні.

"Відео-студія - це дуже великий технічний виклик. Але ми вирішили подолати таку перешкоду та побудувати таку студію, яка б, наприклад, обходилася тим освітленням, яке є в залі. Звичайно важливо також, щоб техніка не заважала концертній публіці", - розповів Манінґер.

Навколо сцени інсталювали п'ять високочутливих відеокамер з дистанційним управлінням. Ці камери дозволяють записувати зображення найвищої якості.

Оператор сидить за мікшерним пультом. Не забули й про мікрофони для оптимального запису звуку. При чому потім звук виставляється в мережі не в типовому для інтернету форматі mp3, а у форматі значно вищої якості. Така собі технічна новинка. Зрештою саме звучання є головною маркою оркестру.

Сер Раттл не приховує свого задоволення від такого нововведення. "Важливо в різний спосіб звертатися до людей. Якщо хтось хоче подивитися на нас, то він повинен мати таку можливість. І це вартує того. Зверніть увагу на музикантів: вони випромінюють величезну фізичну силу й радість під час гри, цікавим є те, як вони реагують на гру інших. Важливо, щоб люди могли також пережити те, що тут відбувається", - каже диригент сер Саймон Раттл.

Звичайно така насолода не за просто так. Відвідування одного віртуального концерту коштує майже десять євро.

Доступ до запису залишається відкритим упродовж 48 годин. Можна придбати й річний абонемент, заплативши 149 євро. Дивитися виступи Берлінського філармонічного оркестру можна тільки он-лайн.

Такої послуги, як надання відео-файлів для завантажування в комп'ютер, не передбачено. Адже навіть у сучасному медіа-суспільстві ще ніхто не хоче відмовлятися від особистого відвідування концертів.

Реклама:

Головне сьогодні