Скандальна виставка про європейські стереотипи. Фото

Композиція з назвою Entropa була замовлена для ознаменування чеського головування в Європейському Союзі.

Оскільки гаслом головування Чехії в ЄС є "Європа без бар'єрів", то й мистецька подія була запланована як захід, який має викривати стереотипи про кожну з країн-членів ЄС. Восьмитонна група скульптур зараз красується на будинку Ради Європи в Брюсселі. Офіційне відкриття виставки намічене на 15 січня. Однак тепер воно під знаком питання.

Справа в тому, що куратор події, скандальний чеський художник Давид Черні обманув чеський уряд, який замовив композицію.

Виявилося, що всю інсталяцію придумав та створив Черні разом зі своїм товаришем, а не митці з усіх країн ЄС. Тож тепер Чехія мусить вирішити, що їй робити зі скандальною виставкою.

"Угода між урядом та художником передбачала, що це буде спільна робота митців з 27 країн Європи. Уся відповідальність за порушення умов угоди лежить на Давидові Черні", - сказано в заяві чеського віце-прем'єра Александра Вондри.

Сам Черні оптимістичний. "Ми знали, що правда рано чи пізно спливе на поверхню, - заявив художник. - Але до цього моменту ми хотіли перевірити, чи здатна Європа посміятися над собою".

Черні стверджує, що його робота не має на меті когось образити: "Іронія для того, щоб веселити. Вона не має на меті когось образити. Європейський Союз - це така серйозна річ, що, думаю, іноді людям варто легше до всього ставитись. Це колекція національних кліше".

Правда очі ріже?

Але й до розкриття обману виставка вже встигла наробити шуму. Так, Болгарія висловила протест проти зображення її як купи туалетів - чеського посла у Софії викликали до МЗС країни для пояснень, повідомляє ВВС.

У проекті Румунія показана у вигляді замку Дракули, Голландія виявилась повністю похованою під водою, над якою піднімаються лише мінарети мусульманських мечетей.

Німеччина в уяві художників є пронизаною автобанами. При цьому, якщо уважно придивитися, можна помітити, що схема автобанів віддалено нагадує покручену свастику.

Греція у вогні
Данія фігурує на інсталяції як місто з конструктора Lego, на якому, якщо придивитися, можна побачити фігуру пророка Мухаммеда. У такий спосіб художник, імовірно, натякав на нещодавній скандал, під час якого мусульмани усього світу проводили демонстрації проти публікації в датській пресі карикатур із зображенням засновника ісламу.

Франція закрита на страйк, Швеція представлена коробкою IKEA, Австрія зображена як атомна електростанція. Великобританії взагалі немає на карті: у такий спосіб художники зобразили скептицизм мешканців країни по відношенню до Європи, додає Daily Mail.

Черні вже не вперше потрапляє в скандальні історії, нагадує ВВС.

У 2006 році в Бельгії була заборонена демонстрація його скульптури за назвою "Саддам Хуссейн як акула". Робота зображує колишнього іракського лідера в наручниках у воді та без верхнього одягу.

А на початку 1990-х років Черні було ненадовго заарештовано за хуліганство після того, як він розфарбував у рожевий колір радянський танк, установлений на одній з вулиць Праги в пам'ять про звільнення міста від німецько-фашистських загарбників.

Усі фото Daily Mail та Entropa

Реклама:

Головне сьогодні