Нові дані NASA про життя на Марсі

— 16 січня 2009, 10:49

Уперше отримано приладові дані про те, що на Червоній планеті можуть існувати бактерії - очевидно, під поверхнею, де вони захищені від холоду і жорсткого ультрафіолетового випромінювання.

Найважливішою ознакою їхньої присутності стали дані про високий вміст метану в хмарному покриві Марсу. Метан є одним з найважливіших продуктів життєдіяльності бактерій, повідомляє ВВС.

Науковці припускають, що мікроорганізми, що належать до класу метаногенів, живуть у прошарках вічної мерзлоти, що лежать дуже близько до поверхні планети.

Існують також вказівки на те, що під пластами льоду можуть розташовуватися великі порожнечі, заповнені рідкою водою, що являють собою ідеальне середовище для розмноження таких мікроорганізмів, що виділяють тонни метану.

На Землі метан надходить в атмосферу з двох основних джерел - у результаті життєдіяльності бактерій у шлунках мільярдів живих істот, у тому числі і людей, а також у результаті геологічних процесів, наприклад, вулканічної діяльності.

У заяві NASA говориться, що на Землі 90% метану має органічне походження і немає підстав вважати, що на такій холодній планеті як Марс, де вулканічні процеси майже завершилися, метан може надходити в таких кількостях з гарячих надр.

Перші дані про наявність на диво високих концентрацій метану в атмосфері Марсу були отримані ще в 2004 році європейським орбітальним апаратом Mars Express.

Зараз з борту космічного зонду NASA надходять усе більш докладні дані про наявність метанових хмар в атмосфері Марсу. Нещодавно вони були підтверджені спостереженнями з Землі.

Між науковцями дотепер ведуться суперечки про те, чи має цей метан органічне або геологічне походження. Британський експерт-археолог професор Колін Піллінджер виступив у середу із заявою про те, що метан на Марсі є результатом біологічних процесів.

Мікробіолог NASA Бред Бібут вважає, що запаси метану, що присутні в атмосфері Марсу, повинні безупинно відновлюватися, тому що газ активно розпадається під впливом жорсткого ультрафіолетового випромінювання Сонця.

Наявність високих концентрацій метану в марсіанській атмосфері не є, на думку експертів, остаточним підтвердженням існування життя на цій планеті. Однак це дуже серйозний індикатор наявності там якихось біологічних процесів.

Всі експерти сходяться в думці, що для підтвердження цих нових даних потрібні нові дослідження поверхні Марсу.

Реклама:

Головне сьогодні