Тест

Повністю голі письменники в ополонці. Фото

Для молодого письменника це був перший у житті досвід такої йорданської купелі. Зранку він ще й не думав, що наважиться залізти у Дніпро при кількаградусному морозі. Але азарт колег та святкова атмосфера зробила своє.

"Відчуваю очищення і охолодження", - вже з посмішкою додає мокрий Лазуткін. Він був одним з п'яти українських письменників, які 19 січня пірнули в ополонку на Дніпрі.

Зорганізували усіх на таке колективне нудистське дійство брати Капранови. В інструктажі, надісланому у запрошенні на купель було чітко вказано: "Письменники купаються голими. Мокрий купальник створює місцеве переохолодження саме тих місць, які потрібні для творчості. Тому технологія купання єдина для представників усіх статей: одяг з себе - в ополонку - розтертися рушником - одяг на себе".

Та Сергій Пантюк вирішив ризикнути сокровенним. Перед камерами та фотографами він єдиний занурився у холодну воду у плавках.

"Я практично щороку стрибаю в ополонку, але в різних місцях. Цього року я вже розминався у Славському. Правда, то була не ополонка, але просто в сніг", - розповів "Українській правді. Життя" письменник.

Він від холоду не тремтів, а доволі спокійно одягався, поки усі журналістська братія тремтіла лише від вигляду голих тіл, які бігають по кризі та снігу.

Обнулити установки

"Сьогодні наскільки засмічені інформаційний простір, голова, що треба іноді обнуляти всі установки. Зараз на всіх приладах є кнопка "обнулить установки". Оце - "обнуление", особливо важливе для творчих людей", - розповів один з братів Капранових після пірнання в ополонку.

Саме він п'ять років тому разом з братом та Андрієм Курковим відкрили для себе йорданські купання.

"Для того, щоб увійти в творчий рік і дійсно творити, а не описувати свої гріхи, як це зараз модно серед письменників, ми вирішили, що 19-го треба привести себе до ладу. З фізичної точки зору, і моральної", - розповів нам Капранов.

[L]Таке одноразове моржування наскільки йому сподобалось, що письменники вирішили зорганізувати колег на таке святкове традиційне дійство. При цьому запитання про дивний піар брати Капранови одразу відкидають: "Ми не мали на меті, щоб ви прийшли і сфотографували нас, але щоб ви теж пішли купатися з нами".

"Це спосіб спільного життя. Це як молитва. Хіба не можна вдома молитися? Можна! А це - спосіб усвідомити себе певною громадою. Колективні дії - це найкращий спосіб згуртуватись. Тому ми не просто йдемо купатися, а кажемо "письменники в ополонці", тому що це нас згуртовує як спільноту", - додають брати Капранови.

Сьогодні в ополонці опинилось лише п'ятеро письменників. Крім Капранових, Лазуткіна та Пантюка, у холодну воді голяка заліз і Дмитро Стус. Він зізнався "Українській правді. Життя", що живе у селі, тож до таких зимових дій фізично готовий.

"Я не морж, мені це просто приносить задоволення, нервову систему заспокоює. А тут - з колегами, чому не скупатися", - спокійно додає повністю мокрий Стус тільки-но вилізши з ополонки.

Жінок-письменниць серед новоспечених моржів не виявилось. Скандальна Ірена Карпа, яка теоретично могла б наважитись на такий публічний стриптиз, зараз у Південно-Східній Азії, а інші представниці жіночої статі роздягнутись привселюдно та пірнути у зимові води Дніпра не схотіли.

Та й Андрій Курков, який постійно купається в ополонці з братами Капрановими, на колективне пірнання не приїхав. Він мав прибути на подію з Борисполя, та чи застряг у пробці, чи вирішив скупатись не у присутності камер та журналістів.

Письменник Борис Гуменюк до Дніпра прийшов. Але роздягнутись та пірнути у воду не наважився.

"Зрадник!" - жартома крикнув на нього Капранов. Але Гуменюк таки не поборов свій страх (чи сором?).

"Я ніколи не стрибав, навіть ніколи не бачив на власні очі, як це. Тільки в картинці на телебаченні. Просто не наважився...Так ніби і не холодно, а страшно", - пояснив він "Українській правді. Життя" причину своєї неучасті у колективному пірнанні.

А ті, хто свій страх перед холодом таки поборов, не могли вгамуватись від усвідомлення радості від здійсненого подвигу.

"Треба собі давати іноді відірватися. Це неймовірний кайф! Ти відчуваєш, що в середині тебе запалюється пічка. І вона тебе обігріває!" - ділиться враженнями один з братів Капранових.

"Дніпро - це свята річка не тільки для киян. Воно тече мільйони років", - емоційно розповідає письменник та переконує, що це не священики освячують води ріки, а навпаки.

"Насправді попи занурюють хрести в Дніпро в цей день і хрести набираються святості. Наскільки набираються, що потім цілий рік цією святістю святять іншу воду. І сьогодні можна взяти все в себе. Уявляєте, який це кайф!" - додає він.

Після такого колективного кайфування усіх чекало зовнішнє зігрівання - з чаєм та спиртним. По обличчях письменників та інших пірнальників читалась радість. Ще б пак! Це ж треба наважитись пірнути в мороз у холодну воду!

Усі фото Дмитра Ларіна

Читайте також на порталі TabloID Черновецький роздягнувся і показав мокрі труси. ФОТО